ANT+: wat is dit precies en wat heb je hier aan?

Ben je op zoek naar een geschikte fietstrainer voor in je woning? En ben je een Tacx fietstrainer tegengekomen die met ANT+ werkt?

Dan vraag je je op dit moment mogelijk af wat ANT+ precies inhoudt. Mocht je met een dergelijke vraag zitten, ben je zeker niet de enige.

Wij hebben van meerdere fietsers een vergelijkbare vraag binnengekregen. Dit was voor ons voldoende reden om dit artikel te gaan schrijven.

In dit artikel vertellen wij je alles over ANT+. We bespreken wat deze technologie precies inhoudt, wat je hier aan hebt en waarom veel fietsfabrikanten kiezen voor het toepassen van ANT+.

Wat is ANT+?

ANT+ is een technologie waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Je kunt dit vergelijken met bluetooth, maar met ANT+ geniet je van een stuk meer mogelijkheden.

Met name als je van een fietstrainer gebruik wilt maken, biedt ANT+ veel voordelen ten opzichte van bluetooth.

Wat zijn de voordelen van ANT+?

ant_fietstrainer

Heb je interesse in een fietstrainer die van de ANT+ techniek gebruik maakt? Dan ga je al snel van de nodige voordelen genieten:

  • Je kunt je fietstrainer aan andere apparaten koppelen: zo is het mogelijk om je fietstrainer aan smartphone te koppelen. Hierdoor ben je in staat om van fietsapp gebruik te maken, zoals Strava.
  • Je kunt meerdere apparaten aan je fietstrainer aansluiten: met ANT+ ben je in staat om meerdere apparaten aan je fietstrainer te koppelen. Zo kun je een hartslagmeter, een smartphone en een wattagesysteem aan je fietstrainer koppelen. Hier heb je slechts één ding voor nodig: ANT+.
  • Erg betrouwbare verbinding: als je van ANT+ gebruik maakt, geniet je van een erg betrouwbare verbinding. Bij deze techniek hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor bijvoorbeeld een storing of een mindere verbinding.

Verschil tussen bluetooth en ANT+

bluetooth ant+

Kun je nou niet veel beter gewoon van bluetooth gebruik maken? Veel wielrenners die van een fietstrainer gebruik willen maken, hebben een dergelijke gedachte.

Feit is echter dat er belangrijke verschillen tussen bluetooth en ANT+ bestaan.

Verbinding:

  • Bluetooth: met bluetooth ben je in staat om een één op één verbinding te creëren. Dit betekent dat je je smartphone rechtstreeks aan je fietstrainer kunt koppelen.
  • ANT+: met ANT+ ben je in staat om mogelijk om één verbinding voor meerdere apparaten te creëren. Dit betekent dat je je fietstrainer rechtstreeks aan je smartphone én je sporthorloge kunt koppelen. Mocht je ondertussen ook nog een hartslagmeter gebruiken, kun je je hartslag op je smartphone en horloge meten. Ideaal!

Overdrachtssnelheid:

Als we naar de overdrachtssnelheid kijken, zien we ook een opvallend verschil:

  • Bluetooth: met bluetooth kunnen gegevens veel sneller overgedragen worden. Dit komt doordat bluetooth met een hogere bitsnelheid werkt. Op de langere afstanden werkt bluetooth hierdoor ook beter dan ANT+.
  • ANT+: met ANT+ heb je met een lagere bitsnelheid te maken. Dit merk je aan de overdrachtssnelheid, maar ook aan het maximale bereik. Het maximale bereik van veel ANT+ sensoren is slechts 1,5 tot 2 meter.

Batterijvermogen:

Tot slot is ook op het gebied van batterijvermogen een belangrijk verschil waarneembaar:

  • Bluetooth: bluetooth verbruikt heel veel batterij, waarvan de hoge bitsnelheid de oorzaak is. Als je bijvoorbeeld je smartphone via bluetooth verbindt, betekent dit dat je deze smartphone weer eerder op moet laden.
  • ANT+: deze techniek vraagt een stuk minder batterijvermogen. Je hoeft hierdoor de verschillende apparaten een stuk minder snel op te laden.

De toepassing van ANT+ in de fietswereld

Als je op zoek naar een nieuwe fietstrainer gaat, kom je al snel heel veel varianten tegen. Om uiteindelijk de juiste fietstrainer uit te kunnen kiezen, zou je op veel factoren moeten letten.

In onze ogen is het hierbij erg belangrijk om op de connectiviteit van de fietstrainer te letten.

Hiermee doelen we onder meer op het volgende: welke apparaten kun je op de fietstrainer aansluiten?

En op welke manier kun je deze apparaten op de fietstrainer aan gaan sluiten? Het geniet onze absolute voorkeur dat je dit via ANT+ kunt doen.

Veel fabrikanten van fietstrainers kiezen daar op dit moment ook voor. Dit is vooral te danken aan de vele voordelen van ANT+; over deze voordelen heb je hierboven reeds meer kunnen lezen.

Welke fietstrainers maken gebruik van ANT+?

fietstrainer_ant

Wil je graag op korte termijn een nieuwe fietstrainer aanschaffen? Kijk dan goed naar de aanwezigheid van ANT+. Mocht je een fietstrainer mét ANT+ vinden, is dat direct een pluspunt.

Bij onder meer onderstaande fietstrainers kun je van deze techniek gebruik maken:

  • Tacx Flux S Smart T2900S: een belangrijk voordeel van deze Tacx fietstrainer is dat je van zowel bluetooth als ANT+ gebruik kunt maken. Bovendien is dit ‘de keuze van Coolblue voor een middenklasse fietstrainer’.
  • Tacx Neo 2 Smart T2850: gaat je voorkeur uit naar een ‘topklasse fietstrainer’? Dan kun je niet om deze Tacx fietstrainer heen. Ook deze fietstrainer beschikt in ieder geval over zowel ANT+ als over bluetooth.
  • Wahoo KICKR CORE: ook het merk Wahoo heeft ervoor gekozen om enkele fietstrainers van de ANT+ techniek te voorzien. Dit geldt onder meer voor de KICKR Core. Deze fietstrainer communiceert via bluetooth, via ANT+ en via ANT+ FE-C.

Kun je altijd gebruik maken van ANT+?

ANT+ Dongle

Niet alle smartphones, tablets of computers zijn standaard voorzien van een ANT+ ontvanger. Mocht dit voor één van jouw apparaten gelden, is het advies om een ANT+ USB Dongle te kopen.

Met deze dongle kun je alsnog de gewenste verbinding creëren via je computer. Voor je smartphone of tablet kun je één van deze twee dongles kopen: ANT+ Micro USB of Apple ANT+ Dongle.

Wat betekent ANT+ FE-C?

De afkorting ANT+ FE-C staat voor ‘ANT+ Fitness Equipment Control’. Dit is een nieuwe techniek waarbij sprake is van een open protocol.

Dit protocol kun je zien als een protocol waarin afspraken zijn gemaakt over de taal die de trainers en apps moeten spreken.

Met dank aan dit protocol is het mogelijk om van alle populaire fietsapps en fiets-softwaresystemen gebruik te maken. Dit geldt onder meer voor Zwift, Kinomap en TrainerRoad.

Bekijk ook:


Plaats een reactie