Fietstrainer vergeleken met cardio apparatuur

Wil je graag iets aan je overtollige kilo’s te doen? Dan kun je niet om een cardio apparaat heen.

Je denkt hierbij mogelijk direct aan een hometrainer, roeitrainer, crosstrainer, airbike of spinningfiets. Dit is een logische associatie, maar niet voor iedereen is één van deze apparaten geschikt.

Mogelijk is een fietstrainer voor jou geschikter.

Dat is bijvoorbeeld het geval als je alleen in de wintermaanden van het apparaat gebruik wilt maken. Of als je een fijne racefiets hebt die je het gehele jaar door wilt kunnen gebruiken.

Fietstrainers vs. cardio apparaten

Het is belangrijk om voor jezelf naar je wensen en situatie te kijken. Wat wil je precies bereiken? En welke wensen stel je met betrekking tot de beweging die je gaat maken?

Om tot de juiste keuze te komen, moet je goed op onderstaande verschillen letten.

Unieke vormgeving & werking

ant_fietstrainer

De vormgeving van een fietstrainer is volledig anders dan de vormgeving van andere cardio apparaten. Als je op één van de andere cardio apparaten plaatsneemt, neem je op het apparaat zelf plaats.

Bij een fietstrainer is hier dus geen sprake van. In plaats van dat je op de fietstrainer plaatsneemt, neem je ‘gewoon’ op je racefiets plaats.

Deze racefiets koppel je aan de fietstrainer, waarna je je gewenste training uit kunt voeren.

Ideaal voor in de wintermaanden

Met name in de wintermaanden is een fietstrainer ideaal! Dit komt vooral doordat je zomers gewoon van je eigen racefiets gebruik kunt maken.

Op het moment dat het buiten nat, koud en glad is, is dat allerminst fijn. Gelukkig kun je op zo’n moment een fietstrainer gebruiken.

Kijk je naar andere cardio apparaten? Dan zie je dat je deze in principe het gehele jaar door kunt gebruiken.

Verschil in benodigdheden

Fietstrainer thuis benodigdheden

Heb je interesse om van een fietstrainer gebruik te maken? Dan is het wel goed om te weten dat je hier de nodige extra’s/benodigdheden voor nodig hebt.

Ten eerste heb je hier dus een goede racefiets nodig. Zonder racefiets is het niet mogelijk om van een fietstrainer gebruik te maken.

Ten tweede heb je enige ruimte in je woning nodig. Deze ruimte heb je nodig voor de fiets + fietstrainer, maar mogelijk ook voor een beeldscherm.

Door bijvoorbeeld een laptop of TV voor de fiets neer te zetten, kun je op een interactieve manier trainen. Op deze manier is virtueel fietsen erg leuk.

Ten derde heb je veelal de nodige extra’s nodig. Je kunt hierbij denken aan een matje voor onder de fietstrainer, een ventilator of andere handige extra’s. Zo’n matje heb je bijvoorbeeld bij andere cardio apparaten niet nodig.

Verschil in aanschafprijs

Wil je graag op je streefgewicht uitkomen? Dan gaat dit met de nodige pijn gepaard, evenals met een behoorlijke investering. Althans; dat valt dus reuze mee als je voor een goede fietstrainer kiest.

Kies je voor een fietstrainer? Dan ben je vaak voor een paar honderd euro al klaar. Bij veel andere fitnesapparaten is dit een ander verhaal.

Fietstrainer vs. hometrainer

Fietstrainer vs hometrainer

Een fietstrainer en hometrainer hebben uiteindelijk hetzelfde doel; fietsen in je woning. Op een hometrainer neem je plaats, terwijl je voor een fietstrainer dus je eigen racefiets nodig hebt.

De trainingsmogelijkheden zijn hierdoor anders, terwijl ook de manier van fietsen anders is. Op je racefiets neem je immers de perfecte zithouding aan.

Op deze site kun je de beste hometrainers vergelijken.

Fietstrainer vs. roeitrainer

Fietstrainer vs roeitrainer

Een fietstrainer en roeitrainer zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Op een roeitrainer maak je immers een roeiende beweging, terwijl je op een fietstrainer een fietsende beweging maakt.

Je traint dus hele andere spieren. Om nog maar niet over de houding op deze apparaten te spreken.

Hier kun je de beste roeiapparaten bekijken.

Fietstrainer vs. crosstrainer

Fietstrainer vs crosstrainer

Een crosstrainer en fietstrainer zijn ook niet volledig met elkaar te vergelijken. Op een fietstrainer hoef je immers alleen met je benen een beweging te maken. En op een crosstrainer maak je daarentegen ook nog gebruik van je armen.

Mocht je een full body workout uit willen voeren, is dat met een crosstrainer dus mogelijk.

De populairste crosstrainer bekijk je op deze pagina.

Fietstrainer vs. airbike

Fietstrainer vs airbike

Op een airbike kun je een flinke weerstand creëren. Dankzij deze weerstand ben je in staat om de training zo zwaar mogelijk te maken.

Dit is op een fietstrainer ook mogelijk, maar de gehele samenstelling is uiteraard wel anders. Overeenkomst is wel dat je op beide apparaten een fietsende houding aanneemt.

Fit Voor Alles heeft diverse airbikes getest en daar reviews over geschreven. Op hun website kun je dus de beste modellen vergelijken.

Fietstrainer vs. spinningfiets

Fietstrainer vs spinningfiets

De vergelijking tussen een fietstrainer en spinningfiets gaat deels op. Op beide apparaten neem je immers een zittende houding aan, waarmee je je conditie en spierkracht in je benen kunt trainen.

De manier waarop je dit doet is uiteraard wel op beide apparaten verschillend. Op een spinningfiets neem je bijvoorbeeld plaats, terwijl je op de fietstrainer zelf niet zit.

Goede spinningbikes voor thuis kun je hier op krachtmateriaal.nl bekijken.

Plaats een reactie