Geluid van een fietstrainer; hoe vind je een stille trainer?

Stoor jij je wel eens aan het lawaai van een fietstrainer? Dan doe je er verstandig aan om je pijlen te richten op een stille fietstrainer.

Een stille fietstrainer stelt je in staat om óók ’s ochtends vroeg en/of ’s avonds laat nog te fietsen.

Welk geluidsniveau is acceptabel?

Het begrip ‘stilte’ wordt door iedereen anders ervaren. Feit is dat er qua geluidsniveau de nodige verschillen bestaan tussen de verschillende fietstrainers.

Wil je het liefste een zo’n stil mogelijke fietstrainer? Dan kun je het beste voor een direct drive fietstrainer kiezen.

Bij zo’n fietstrainer koppel je de achteras van je fiets aan de fietstrainer, waardoor je fiets géén achterwiel nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat het achterwiel ook geen geluid meer kan produceren.

Als je voor een wheel-on fietstrainer kiest, merk je al een stuk meer lawaai op. Dit komt doordat het achterwiel tegen de remrol aankomt; dit gaat met het nodige lawaai gepaard.

Wil je per sé een stille fietstrainer aanschaffen? Dan kun je dus het beste voor een direct drivefietstrainer kiezen.

Hoe zoek je een stille fietstrainer?

Moet je alleen op de soort fietstrainer letten? Nee, het advies is om ook naar onderstaande criteria te kijken:

  • Kwaliteit: des te beter een fietstrainer is, des te minder lawaai de trainer produceert. Dit komt onder meer doordat een goede fietstrainer van de juiste materialen vervaardigd is. Deze hoogwaardige materialen dempen het geluid en zorgen zodoende voor een stille fietstrainer.
  • Remsysteem: ook het remsysteem is van grote invloed op het uiteindelijke lawaai. Mocht je een fietstrainer met een magneetrem hebben, maakt dit significant meer lawaai dan een fietstrainer met een elektromagneetrem.

Hoe kun je het geluid van een fietstrainer beperken?

fietstrainer geluid beperken

Heb je voor een fietstrainer gekozen die relatief stil is? Dan is het alsnog goed mogelijk dat je het geluid verder omlaag wilt brengen.

Mocht je een wheel-on fietstrainer hebben, doe je dit door een goede trainerband te gebruiken. Deze band beschermt je achterwiel en dempt daardoor het geluid.

Ongeacht wat voor fietstrainer je hebt, doe je er verstandig aan om hier een mat onder te leggen. Deze mat zorgt voor een isolerende werking, waardoor het geluid verder gedempt wordt.

Tevens is het advies om de fietstrainer op een goede plek in huis neer te zetten. Kies bijvoorbeeld voor een ruimte die weinig aangrenzende kamers heeft.

In die ruimte zet je de fietstrainer bij voorkeur in het midden neer. Met de isolerende mat weet je het geluid vervolgens nóg meer te dempen.


Plaats een reactie