Spinningfiets of rollen: welke kiezen?

Kun je het beste een spinningfiets kiezen, of toch maar rollen? Het blijft voor veel fanatieke fietsers een lastige keuze.

Ik hoop je met dit artikel goed op weg te helpen, zodat jij ontdekt welke er nou het beste bij jou past.

Het kan zomaar zijn dat je door alle bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, lees snel verder en ontdek wat de beste keus is voor jou!

Spinningfiets en rollen; de verschillen

Voordat we beginnen met de vergelijking, is het even goed om te weten wat beide apparaten nou precies inhouden.

Hieronder bespreken we de spinfietsen en rollenbanken daarom even in het kort.

De rollenbank

Met rollen bedoelen we doorgaans een rollenbank, oftewel een fietstrainer.

Even voor de duidelijkheid, fietstrainers komen voor in verschillende vormen.

Zo is er de direct drive fietstrainer, waarbij het achterwiel van je fiets gedemonteerd wordt. Vervolgens wordt de achterkant van je racefiets aan de fietstrainer gekoppeld.

Daarnaast is er de wheel-on fietstrainer, waarbij je het achterwiel er gewoon aan kan laten.

Het achterwiel leg je dan op de fietstrainer neer.

En tot slot is er de rollenbank, ook wel de rollen genoemd. Dit is een fietstrainer waarbij je de fiets met beide wielen erop legt.

Op sommige rollen kun je de fiets bevestigen en op andere is dat niet nodig. In het laatste geval doe je een groot beroep op jouw balans.

De spinningfiets

De spinningfiets, ook wel spinbike of spinningbike is een heel ander soort apparaat. In tegenstelling tot de fietstrainer train je hier namelijk niet op je eigen fiets.

De spinningfiets is in dit geval namelijk jouw fiets, weliswaar je indoor fiets. Het apparaat is zo gemaakt dat het fietsen op een racefiets nabootst.

Het is niet de standaard hometrainer die je meestal in sportscholen ziet. Nee, wees gerust. Het apparaat is namelijk uitgerust met een racezadel en racestuur.

Op die manier lijkt het net alsof je op je eigen fiets traint. Het voordeel is dat je vaak een trainingscomputer tot je beschikking hebt en de weerstand heel eenvoudig instelt.

Welke past bij mij?

De grote vraag is nu natuurlijk, welke past er bij mij? Welke moet ik in huis halen om die koude wintermaanden door te komen?

Laten we vooropstellen dat er geen betere keus is. Dit is namelijk persoonsafhankelijk.

Wij achten de rollenbank, of ander soort fietstrainer het meest geschikt voor jou als je graag op je eigen fiets traint.

Zo verlies je niet het gevoel van je eigen fiets gedurende de koude maanden. Het leuke van een rollenbank is dat je ook wat behendiger wordt en je balans kunt trainen.

De spinningfiets daarentegen is meer geschikt als jij niet per se hoeft te trainen op je eigen fiets. De spinningbike is dan ook heel gemakkelijk in gebruik.

Je hoeft vooral niets te bevestigen en kunt eigenlijk direct beginnen. Ook is de spinningfiets vaak voorzien van virtuele trainingsmogelijkheden, zoals apps. In veel gevallen is de spinbike ook wat stiller in gebruik.

Prijsverschillen

Qua prijs zal het geen enorm verschil maken of je kiest voor een spinningfiets of rollen. De prijzen zijn ongeveer gelijk, hoewel het wel per merk en soort verschilt uiteraard.

Toch zijn rollen of het algemeen net wat goedkoper. Deze kun je vaak al vanaf 200 euro verkrijgen. Voor 200 euro heb je ook al een spinningfiets, weliswaar een budget model.

Een wat betere spinningfiets kost al gauw minimaal 500 euro. Voor de meeste slimme fietstrainers met virtuele trainingsmogelijkheden betaal je ook minimaal een soortgelijk bedrag.

Conclusie

De conclusie mag duidelijk zijn, de fiets rollenbank is perfect als jij graag de koude maanden op je eigen fiets blijft trainen.

De spinningfiets kies je vooral voor het gebruiksgemak en de trainingsmogelijkheden.

Stel dat je veel trainingsmogelijkheden wilt, maar ook op je eigen fiets wilt trainen, dan kun je natuurlijk nog altijd kiezen voor een smart fietstrainer.

Heb jij je keus al kunnen maken? Check dan direct de beste opties hieronder:

Relevante onderwerpen:


Aan welk apparaat geef jij de voorkeur? Laat het hieronder even weten in een reactie!

Plaats een reactie