Tacx Blue Motion T2600 Trainer – Basismodel met belangrijkste functies

Heb je behoefte aan een betrouwbare fietstrainer om ook thuis je trainingen te kunnen doen?

Dan is de Tacx Blue Motion misschien wel de perfecte match.

In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.

De Tacx Blue Motion in het kort

Een basic fietstrainer 

tacx_blue_motion_t2600

De Tacx Blue Motion T2600 is van zichzelf een vrij eenvoudige fietstrainer. Om het wat leuker te maken, kun je deze trainer gebruiken in combinatie met een snelheids- en cadanssensor van Tacx.

Daardoor kun je er een stuk meer mee.

Dankzij de sensor kun je de fietstrainer koppelen aan apps zoals die van Tacx. Dat maakt het mogelijk om je prestaties bij te houden en inzicht te krijgen in bijvoorbeeld je snelheid, afstand en cadans.

Al die data kun je inzien op verschillende apparaten, zoals je sporthorloge, smartphone of tablet. Ook kan je je inspanningen delen met vrienden via bijvoorbeeld Strava.

Koppelen met Zwift

De sensor maakt het ook mogelijk om populaire training-apps te gebruiken, zoals die van Zwift en Bkool. Dan kun je vanuit huis bestaande of virtuele routes fietsen met bijbehorende beelden.

In tegenstelling tot een interactieve trainer, past de Blue Motion de weerstand niet aan wanneer je virtueel bijvoorbeeld een berg beklimt. Dit doe je handmatig via een meegeleverde stuurschakelaar.

Fietstrainers van Tacx

Al jaren staan de fietstrainers van Tacx bekend als zeer populair. Het bekende merk heeft een breed aanbod, van simpele rollerbanken tot fietstrainers met alles erop en eraan.

De Tacx Blue Motion zit aan de minder luxe kant en is een basic fietstrainer zonder poespas.Hoe gebruik je de Blue Motion?

Simpel om te installeren

trainerband_van_tacx_trainer

De Tacx Blue Motion is een ‘wheel-on’ fietstrainer. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) met het achterwiel in de fietstrainer plaatst.

Je achterwiel staat dan op een metalen rol die tijdens het fietsen weerstand biedt.

Je fiets kan dankzij het stevige systeem van de Blue Motion niet meer van zijn plaats komen. De fietstrainer staat stabiel en is zo gemaakt dat je niet van je fiets zal vallen. 

Denk aan wielmaten en achtervorken

De Tacx Blue Motion heeft een minimale wielmaat van 26 inch en een maximale wielmaat van 29 inch. Dit betekent dat vrijwel alle racefietsen erop passen.

Het is ook mogelijk om de Blue Motion te gebruiken met een mountainbike.

Het is verstandig ook even naar de achtervork te kijken. De gebruikelijke maten (130 millimeter en 135 millimeter) passen op de Blue Motion.

Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra adapter nodig. Dat is ook zo bij een racefiets met schijfremmen.

Een trainerband aanschaffen

Bij een ‘wheel-on’ fietstrainer is het zo dat je achterband sneller slijt. Dat komt door de rol die weerstand biedt. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Je kunt je achterband vervangen door een speciale trainerband. Die is gemaakt van slijtvast materiaal en gaat dus veel langer mee.

Haal de trainerband er wel weer af als je weer buiten gaat fietsen. Een trainerband is namelijk niet geschikt voor op de weg. Dan is het dus verstandig om je normale achterband er weer op zetten.

Voorwielsteun

Bij de Tacx Blue Motion hoort ook een speciale ondersteuner voor het voorwiel.

Zo blijft het wiel mooi op z’n plek en staat het voorwiel op dezelfde hoogte als het achterwiel.

Voordelen van deze fietstrainer

Goede kwaliteit voor een scherpe prijs

tacx_blue_motion_bovenkant

Een Tacx Blue Motion kost ongeveer 215 euro. Het is één van de goedkoopste fietstrainers van Tacx.

Voor die prijs krijg je een heel degelijke fietstrainer die alles heeft om je in je eigen huis en op je eigen fiets eens goed in het zweet te werken. 

Verbinden met software en apps

De Tacx Blue Motion heeft slimme mogelijkheden als je ‘m gebruikt in combinatie met de Tacx Snelheid- en Cadanssensor T2015.

Die sensor stuurt je gegevens via Bluetooth of ANT+ draadloos door naar je smartphone, tablet of computer.

Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Tacx Blue Motion:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Compact apparaat

tacx_blue_motion_t2600_ingeklapt

De Tacx Blue Motion is een compact apparaat. Als je van plan bent om de fietstrainer een tijdje niet meer te gebruiken, dan kun je alles makkelijk uit elkaar halen en opbergen.

Zo hoeft de Tacx nooit in de weg te staan.

Nadelen van deze fietstrainer

Weerstand aanpassen met een stuurschakelaar

Veel slimme fietstrainers passen de weerstand automatisch aan als het stijgingspercentage van je virtuele rit omhoog of omlaag gaat. De Blue Motion kan dit niet.

Als je de weerstand wil verhogen, kun je dat doen met een handmatige schakelaar. Die schakelaar kun je aan je stuur bevestigen en heeft 10 standen. Standje 1 gaat heel gemakkelijk, standje 10 is behoorlijk pittig.

Deze hoogste stand komt ongeveer neer op een stijgingspercentage van 7 procent. De Blue Motion heeft een magneetrem met een maximale weerstand van 950 Watt.

Er is een enige afwijking mogelijk van je data

De gegevens over je training op de Tacx Blue Motion zijn tot zeker 90 procent nauwkeurig. Over het algemeen zal de informatie over je snelheid en cadans dus juist zijn.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld een nauwkeurigheid van 99 procent hebben.

Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een heel stuk duurder.

Tacx heeft veel luxere fietstrainers

De Blue Motion is niet het paradepaardje van Tacx. Het merk heeft een aantal fietstrainers die slimmer, sterker en nauwkeuriger zijn.

Sommige kunnen je zelfs het gevoel geven dat je over kasseien of grind fietst.

Zo’n fietstrainer is de Tacx Blue Motion absoluut niet.

De Blue Motion heeft de basics goed op orde, maar doet niet veel extra om je beleving realistischer of specialer te maken.

Conclusie over de Tacx Blue Motion

De Tacx Blue Motion is een degelijke fietstrainer met de belangrijkste functies. Voor een aantrekkelijke prijs kun je op deze fietstrainer thuis voor de buis heerlijk fietsen als het buiten slecht weer is.

Wil je wat meer vermaak op deze fietstrainer, dan is het handig om ‘m te combineren met een snelheids- en cadanssensor van Tacx. Dan gaat er een wereld voor je open met de apps van bijvoorbeeld Tacx, Zwift en Bkool.

Wil je wat meer realisme ervaren tijdens je virtuele fietstocht, dan is deze fietstrainer waarschijnlijk wat te basic voor je. Toch is de Blue Motion in zijn categorie een mooie keuze.