Tacx Bushido fietstrainers: de T1980, T2780 & T2790

Tacx heeft in de loop van de jaren heel wat fietstrainers op de markt gebracht. Soms doen ze dat ook in een serie met een terugkerende naam.

In dit artikel bespreken we de Bushido-reeks en zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainers op een rij.

We bespreken zowel de T1980, T2780 en de T2790.

De Tacx Bushido’s in het kort

Tacx Bushido T1980

bushido_t1980_fietstrainer

De Tacx Bushido T1980 is de oudste van de drie. Deze fietstrainer is ‘s werelds eerste volkomen draadloze ergotrainer. Door te fietsen, wek je zelf energie op door middel van een dynamo.

Die energie wordt vervolgens gebruikt om de weerstand te genereren en de bijgeleverde stuurcomputer te laten functioneren. Op die stuurcomputer staat informatie over je rit, zoals je snelheid, afstand en vermogen.

Tacx Bushido T2790

tacx_bushido_t2790

De Tacx Bushido T2790 is de opvolger van de T1980. Deze fietstrainer heeft niet een stuurcomputer, maar een tablethouder, waar je eigen tablet in past.

Op die tablet kun je de app van Tacx gebruiken om al je data in beeld te krijgen. Dat maakt de T2790 al ietsje slimmer en moderner.

Tacx Bushido Smart T2780

t2780 trainer

De Tacx Bushido Smart T2780 is het paradepaardje van deze reeks.

Als je op deze fietstrainer een virtuele rit fietst, via bijvoorbeeld de apps van Tacx of Zwift, past de trainer de weerstand automatisch aan op basis van de stijgingspercentages.

Als de virtuele weg omhoog gaat, maakt deze Bushido het dus een stukje zwaarder. Deze eigenschap maakt de Bushido Smart T2780 tot een interactieve fietstrainer.

Fietstrainers van Tacx

Al jaren zijn de fietstrainers van Tacx enorm populair bij fietsers. Het bekende merk heeft een breed aanbod, van eenvoudige rollerbanken tot de meest luxe fietstrainers.

De Bushido-reeks van Tacx zit een beetje in het midden en gaat van een klassieke ‘domme’ fietstrainer tot een moderne ‘slimme’ fietstrainer.Hoe gebruik je de Bushido’s?

Simpel om te installeren

De Tacx Bushido’s zijn allemaal ‘wheel-on’ fietstrainers. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) met het achterwiel in de fietstrainer plaatst. Je achterwiel staat dan op een rol die tijdens het fietsen weerstand biedt.

Je fiets kan dankzij de stevige bouw van de Bushido’s niet meer van zijn plaats komen. De fietstrainers staan stabiel en zijn zo gemaakt dat je veilig en vrij kunt fietsen. Zelfs een volle sprint is mogelijk!

Houd rekening met wielmaten en achtervorken

De Tacx Bushido’s hebben een minimale wielmaat van 26 inch en een maximale wielmaat van 29 inch. Dit betekent dat vrijwel alle racefietsen erop passen.

Het is ook mogelijk om deze fietstrainers te gebruiken met een mountainbike.

Het is verstandig ook even naar de achtervork te kijken. De gebruikelijke maten (130 millimeter en 135 millimeter) passen op de Bushido’s.

Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra adapter nodig. Dat is ook zo bij een racefiets met schijfremmen.

Aanschaf van een trainerband

Bij een ‘wheel-on’ fietstrainer is het zo dat je achterband sneller slijt. Dat komt door de rol die weerstand biedt. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Je kunt je achterband vervangen door een trainerband. Die is gemaakt van slijtvast materiaal en gaat dus veel langer mee.

Haal de trainerband er wel weer af als je weer buiten gaat fietsen. Een trainerband is namelijk niet geschikt voor op de weg. Dan is het dus verstandig om je normale achterband er weer op zetten.

Skyliner als voorwielsteun

Bij alle Bushido-fietstrainers krijg je een speciale ondersteuner voor het voorwiel. Dit is de zogenaamde Skyliner.

Deze ondersteuner voorkomt dat het wiel heen en weer kan gaan en brengt het voorwiel op dezelfde hoogte als het achterwiel.

Voordelen van deze fietstrainer

Bushido Smart: klimmen tot wel 15 procent

De Tacx Bushido Smart is de meest geavanceerde fietstrainer van de drie. Je kunt er namelijk flinke bergen mee beklimmen.

De Bushido Smart kan een stijgingspercentage tot wel 15 procent simuleren. Hiermee klim je naar de top van de Alpe d’Huez of de Mont Ventoux, rechtstreeks vanuit je eigen woonkamer!

Verbinden met software en apps

De Tacx Bushido Smart verbind je gemakkelijk met software en apps via Bluetooth of ANT+.

Bij de oudere twee modellen lukt dit alleen in combinatie met de Tacx Snelheid- en Cadanssensor T2015. Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Bushido’s:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Compact apparaat

De Tacx Bushido’s zijn niet zwaar en hoeven nooit in de weg te staan.

Ze zijn namelijk makkelijk uit elkaar te halen en op te bergen. Dit is ideaal als je de fietstrainer een tijdje niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld in de zomer.

Nadelen van deze fietstrainer

Bushido T1980 en T2790: geen automatische weerstand

De oudere Bushido-modellen kunnen de weerstand van je rit niet aanpassen op basis van stijgingspercentages van virtuele routes. Bij de T1980 en de T2790 kun je de weerstand wel zelf aanpassen.

Toch geeft dit iets minder interactief plezier.

Er is een afwijking mogelijk van je data

De gegevens over je training op de Tacx Bushido’s zijn tot zeker 90 procent nauwkeurig. Over het algemeen zal de informatie over je snelheid, vermogen, cadans en andere data dus juist zijn.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld een nauwkeurigheid van 99 procent hebben. Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een heel stuk duurder.

De Bushido’s zijn alweer wat ouder

tacx_bushido

De modellen van de Bushido-reeks zijn zeker niet de nieuwste fietstrainers van Tacx. In de tussentijd zijn er namelijk weer nieuwe modellen verschenen.

Opvolgers zijn bijvoorbeeld de Tacx Flow Smart T2240, de Tacx Satori Smart T2400 en de Tacx Vortex Smart T2180.

De allerduurste modellen van Tacx kunnen trouwens nog veel meer. Dat zijn zogenaamde ‘direct drive’ fietstrainers, waarbij je je eigen fiets niet eens meer nodig hebt.

Deze fietstrainers hebben alle moderne snufjes. Dat is bij de Bushido’s wat minder.

Conclusie over de Tacx Bushido

De Bushido-reeks laat duidelijk zien hoe Tacx blijft ontwikkelen. Er komen steeds weer nieuwe fietstrainers met meer mogelijkheden.

Van de Bushido’s is eigenlijk alleen de Smart T2780 nog een interessante optie. Deze trainer biedt veel power en interactief plezier voor de fanatieke fietser.

Al met al is de Booster een zeer degelijke fietstrainer met veel power. Het kan de perfecte oplossing zijn om ook bij minder mooi weer je ritjes te blijven maken.


Meer fietstrainers: