Tacx Flow Smart T2240 Trainer – Beste kwaliteit voor een scherpe prijs?

Ben je op zoek naar een slimme fietstrainer voor een goede prijs? Dan is de Tacx Flow Smart T2240 misschien wel de allerbeste keuze.

In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen op een rij.

De Tacx Flow Smart in het kort

flow-smart-fietstrainer

Met plezier binnen fietsen

De Tacx Flow Smart Trainer is een interactieve fietstrainer. Je kan deze trainer koppelen met je fietscomputer, sporthorloge, smartphone of tablet.

Je snelheid, vermogen en cadans worden dan draadloos doorgegeven. Zo weet je precies wat je aan het doen bent.

Je kan het fietsen op deze trainer nog een stuk leuker maken. De Tacx Flow Smart is te verbinden met verschillende apps zoals die van Tacx, Strava, Zwift en Bkool.

Zo kun je beroemde routes fietsen met prachtige videobeelden en racen tegen online tegenstanders. Ook kun je al je inspanningen delen met vrienden.


Heuvels beklimmen

Fietsen op de Tacx Flow Smart voelt behoorlijk realistisch. Hoe harder je trapt, hoe harder jouw poppetje op het beeldscherm gaat.

Je kan er zelfs heuvels mee beklimmen. Als de weg op het beeldscherm omhoog gaat, maakt de fietstrainer het automatisch zwaarder.

Fietstrainers van het merk Tacx zijn al jaren populair bij veel fietsers. Het aanbod van Tacx gaat van eenvoudige rollerbanken tot de meest luxe fietstrainers.

De Tacx Flow zit ongeveer in het midden: het is het basismodel van de interactieve fietstrainers.

Hoe gebruik je de Tacx Flow?

Makkelijk op te zetten

De Tacx Flow heeft een ‘wheel-on’ ontwerp. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) kan gebruiken. Je plaatst je achterwiel in de trainer en zet het met een paar eenvoudige klikken gemakkelijk vast.

Je fiets zit dan goed vergrendeld. Zo weet je zeker dat je hard kunt rijden en niet van je plaats zal komen.

De fietstrainer heeft daarnaast een breed grondoppervlak voor maximale stabiliteit. Hierdoor is omvallen zo goed als onmogelijk.

Speciale trainerband

De Flow Smart is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch. Bijna alle racefietsen kunnen er dus op. Bij een wielmaat van 29 inch heb je wel een speciale trainerband van Tacx nodig.

Het is sowieso aan te raden om je achterband te vervangen door een speciale trainerband. Een normale achterband slijt namelijk sneller op een fietstrainer, terwijl een trainerband van slijtvast materiaal is gemaakt. Met een trainerband kun je de normale achterband dus sparen.

Stabiel voorwiel 

tacx-t2240-zijkant

Je hoeft je verder geen zorgen te maken over een voorwiel dat heen en weer schuift. Bij de fietstrainer krijg je een speciale vorm bijgeleverd waar je voorwiel mooi in past.

Zo heeft ook je voorwiel ondersteuning en gaat die nergens heen.

Voordelen van deze fietstrainer ✅

Goede verhouding tussen prijs en kwaliteit

De Tacx Flow Smart T2240 kost rond de 289 euro. Voor een slimme fietstrainer is dat behoorlijk goedkoop. De meeste slimme fietstrainers zijn een stuk duurder en kosten al gauw het dubbele.

‘Niet-slimme’ fietstrainers kosten ook al gauw meer dan 100 euro. Daarom krijg je met de Tacx Flow zeker waar voor je geld met een heleboel extra mogelijkheden voor een iets hogere prijs ten opzichte van een ouderwetse fietstrainer.

Verbinden met software en apps

De Tacx Flow is echt een slimme trainer. Al je favoriete fiets-apps kun je er met Bluetooth of ANT+ mee verbinden. Al deze applicaties gaan prima samen met de Tacx Flow:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Vrijwel geluidloos

tacx_flow_t2240

De Tacx Flow is een stuk stiller dan de meeste trainers dankzij een vrijwel geluidloos vliegwiel. Daarnaast is de rem-unit gesloten om zo veel mogelijk geluiden op te vangen. Zo kun je fietsen zonder anderen te storen.

Eenvoudig op te bergen

De Tacx Flow is ideaal om binnen te fietsen als het buiten slecht weer is. Als het wel mooi weer is, zullen de meeste fietsers natuurlijk weer naar buiten willen.

Dan is deze Tacx makkelijk uit elkaar te halen en op te bergen als een klein pakket. Zo staat de fietstrainer nooit in de weg.

Nadelen van deze fietstrainer ❌

Maximaal stijgingspercentage van 6 procent

Steile bergen beklimmen zit er met de Tacx Flow niet in. Deze fietstrainer heeft een maximale weerstand van 800 Watt en kan een maximaal stijgingspercentage aan van 6 procent.

Voor de fanatieke wielrenner is dat misschien wat aan de lichte kant. Voor de meeste fietsers zal het meer dan genoeg zijn. Het is ruim voldoende om zware trainingen over flinke heuvels mee te doen.

Er is een kleine afwijking mogelijk bij je data

De data van je Tacx Flow zijn tot zeker 95% nauwkeurig. Je kan er dus vanuit gaan dat de informatie over je snelheid, vermogen en cadans behoorlijk klopt.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld tot 99% nauwkeurig zijn. Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een stuk duurder.

Het is niet de meest luxe fietstrainer

Er zijn fietstrainers die nog stiller, nauwkeuriger en luxer zijn. Sommigen kunnen zelfs het gevoel van fietsen over kasseien of grind overbrengen.

Zo’n fietstrainer is de Tacx Flow niet. In dat opzicht is deze trainer er eentje zonder poespas.

Conclusie over de Tacx Flow

Al met al is de Tacx Flow Smart T2240 een fijne fietstrainer. Voor een aantrekkelijke prijs gaat er met de Tacx Flow een wereld voor je open op het gebied van indoor fietstraining.

Het is niet de meest realistische of de meest uitgebreide fietstrainer, maar het komt toch aardig in de buurt. Voor minder dan 300 euro is dat een uitstekende deal.
Meer fietstrainers:

Tacx Galaxia T1100 (rollenbank)

1 gedachte over “Tacx Flow Smart T2240 Trainer – Beste kwaliteit voor een scherpe prijs?”

Plaats een reactie