Tacx Genius Smart T2080 Trainer – Interactieve fietstrainer met veel power

Ben je op zoek naar een fietstrainer met slimme functies en wil je vanuit je eigen huis steile bergen beklimmen?

Dan is de Tacx Genius Smart T2080 een schot in de roos.

In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.

De Tacx Genius Smart in het kort

Vrolijk fietsen met allerlei gegevens

tacx_genius_smart_t2080

De Tacx Genius Smart is een interactieve fietstrainer. Je kan de trainer koppelen met verschillende apparaten, zoals je smartphone, tablet of computer.

Op deze manier houd je bij hoe snel je gaat, hoe ver je fietst, hoe je cadans is en nog veel meer. Ook kan je je inspanningen delen met vrienden via bijvoorbeeld Strava.

Dankzij de interactieve mogelijkheden kan je het fietsen op de Genius nog een stuk interessanter maken. Je kan ‘m namelijk verbinden met apps zoals die van Tacx, Zwift en Bkool.

Hierdoor kun je bekende routes fietsen met mooie videobeelden erbij.

Weerstand past automatisch aan

Als je over een heuvel fietst in je virtuele route, past de Genius Smart de weerstand automatisch aan.

Dat geeft je een realistische fietservaring, zo vanuit je eigen huis. Het kan je helpen om met meer plezier en motivatie binnen te trainen.

tacx_t2080_trainer

De Genius Smart kan zelfs flinke bergen aan. Hij kan een hellingsgraad van liefst 20 procent simuleren.

Klim dus naar een denkbeeldige zege op de Mont Ventoux of vlieg de Cauberg op tijdens de Amstel Gold Race. De mogelijkheden zijn ongekend!

Fietstrainers van Tacx

Al vele jaren zijn de fietstrainers van Tacx gigantisch populair bij fietsers. Het bekende merk heeft een breed aanbod, van eenvoudige rollerbanken tot de meest luxe fietstrainers.

De Tacx Genius Smart is een mooie middenweg: het is een interactieve fietstrainer met veel power.

Hoe gebruik je de Genius Smart?

Je eigen fiets zit er zo in

De Genius Smart behoort tot de ‘wheel-on’ fietstrainers. Hierbij gebruik je je eigen racefiets (of mountainbike) op de fietstrainer. Je plaatst je achterwiel in de trainer en zet het met een paar makkelijke klikken vast.

tacx_genius_smart

Je fiets zit op deze manier stevig vergrendeld. Nu weet je zeker dat je hard kunt rijden en niet van je plaats zal komen. Ook zal je niet omvallen, dankzij de poten aan de linkerkant en rechterkant van de fietstrainer.

De stabiele basis van de fietstrainer zorgt ervoor dat je zelfs op de pedalen kan gaan staan voor een flinke sprint.

Een snelspanner voor het achterwiel

De Tacx Genius Smart T2080 Trainer is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch. Dat betekent dat alle gebruikelijke wielmaten zonder problemen op deze fietstrainer passen.

Ook kan je de Genius Smart gebruiken met een mountainbike.

Ook handig: bij de Genius Smart krijg je standaard een snelspanner meegeleverd. Met die snelspanner monteer je de achtervork van je fiets op de fietstrainer.

Een trainerband is aan te raden

Een normale achterband slijt sneller op een ‘wheel on’ fietstrainer, zoals deze Tacx T2080. Daarom is het aan te raden om je achterband te vervangen door een speciale trainerband.

Die is gemaakt van slijtvast materiaal en gaat dus veel langer mee.

Op deze manier kun je je normale achterband sparen. Als je weer buiten gaat fietsen, is het wel verstandig om de trainerband er weer af te halen. De trainerband is namelijk niet geschikt voor op de weg.

Steun voor je voorwiel

Bij de Genius Smart T2080 krijg je ook een ondersteuner voor je voorwiel. Hierdoor komt je voorwiel niet van z’n plek en blijft je stuur recht staan.

Daarnaast houdt het je voorwiel op dezelfde hoogte als je achterwiel.

Voordelen van deze fietstrainer

Klimmen tot 20 procent en dalen tot 5 procent

De Genius Smart is een krachtige, interactieve fietstrainer. Als je een virtuele route fietst met hoogteverschillen, past de Genius Smart de weerstand automatisch aan op basis van de hellingsgraad van de virtuele weg.

De Genius deinst zeker niet terug voor een flinke klim. Dankzij een geavanceerd remsysteem met een vermogen van 1500 Watt kan deze fietstrainer stijgingspercentages tot 20 procent simuleren. Zo kun je vrijwel alle bekende bergen uit de Tour de France in je eigen huis fietsen!

Na het klimmen is het meestal tijd om af te dalen. Ook daar voorziet de Genius in. Als je virtuele route bergaf gaat, neemt de weerstand af. Dit doet de trainer tot een dalingspercentage van maximaal 5 procent.

Verbinden met apps als Zwift

De Tacx Genius Smart kun je via Bluetooth of ANT+ koppelen aan populaire apps en software. Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Genius:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Eenvoudig uit elkaar te halen

opgevouwen_tacx_t2080

De Tacx Genius Smart weegt 11 kilo en is een compacte fietstrainer. Als het buiten weer mooi weer is, kun je ‘m makkelijk uit elkaar halen en opruimen.

Hierdoor kun je alles netjes opbergen en hoeft de fietstrainer nooit in de weg te staan.

Nadelen van deze fietstrainer

Soms een kleine afwijking van de data

De gegevens van de Tacx Genius zijn tot zeker 95% nauwkeurig. De informatie over onder andere je snelheid, vermogen, trapfrequentie en afgelegde afstand zullen dus behoorlijk kloppen.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld tot 99% nauwkeurig zijn. Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een stuk duurder.

De Genius Smart is een ouder model

De Tacx Genius Smart T2080 gaat alweer wat jaartjes mee. In de tussentijd zijn er natuurlijk weer nieuwe modellen van Tacx op de markt gekomen.

Opvolgers van de Genius zijn bijvoorbeeld de Tacx Flow Smart T2240, de Tacx Satori Smart T2400 en de Tacx Vortex Smart T2180.

De allernieuwste modellen van Tacx kunnen trouwens nog veel meer. Sommige fietstrainers kunnen je zelfs het gevoel van een hobbelige weg overbrengen. Die luxe heb je bij de Genius Smart niet.

Conclusie over de Tacx Genius Smart

De Genius Smart T2080 is een mooie fietstrainer. De interactiviteit opent een wereld vol fietsplezier en de power zorgt voor de mogelijkheid om hard te trainen.

Dat maakt de Genius tot een allround fietstrainer die in de behoeftes van de meest fietsers voorziet.


Meer fietstrainers: