Tacx Magnum Smart T9000 Trainer – De meest bijzondere Tacx ooit

Ben je benieuwd naar de gekste, duurste en meest bijzonder fietstrainer ooit? Dan kom je uit bij deze machine: de Tacx Magnum Smart T9000 Trainer.

Op het eerste gezicht lijkt het een gewone loopband voor hardlopers, maar hij is juist speciaal gemaakt om hard op te fietsen.

In dit artikel leggen we je uit hoe de Tacx Magnum Smart werkt. Ook raden we je een goedkoper alternatief aan voor deze luxe fietstrainer.

De Tacx Magnum Smart in het kort

De enige fietstrainer op een rolband

De Magnum Smart is echt een unieke fietstrainer. Het is namelijk de enige fietstrainer op een rolband. Tacx blijft zich altijd ontwikkelen en heeft met deze fietstrainer een interessante innovatie gemaakt.

Het fietsen op de Magnum Smart is een beetje te vergelijken met het fietsen op een rollerbank. Je moet zelf je evenwicht houden en fietst dus ook veel actiever dan op een gewone fietstrainer. Al met al train je hier meer spieren mee. 

Klimmen tot wel 15 procent

Geen enkele fietstrainer laat je realistischer klimmen dan de Magnum Smart. Deze fietstrainer neemt de hellingshoek namelijk aan in plaats van die te simuleren. De Magnum kan in zijn geheel 15 graden kantelen en dat is dan ook het klimpercentage.

Er zit trouwens een begrenzing op de maximale snelheid op een Tacx Magnum. Je kan niet harder dan 30 kilometer per uur. Als je harder gaat, zal de Magnum automatisch kantelen om meer weerstand te creëren.

Toch zal deze begrenzing je niet al te veel beperken. Met 30 kilometer per uur een klim van 15 procent op knallen, dat zien we de meeste fietsers niet zo snel doen.Hoe gebruik je de Tacx Magnum Smart?

Opstappen en afstappen is even wennen

Net als bij een rollerbank kan het even wennen zijn om zonder problemen op te stappen en af te stappen. Het vergt best wat oefening om je evenwicht te kunnen houden, vooral bij lage snelheden.

Om je op weg te helpen, heeft deze fietstrainer twee stangen op armhoogte naast de loopband. Daar kun je je even aan vasthouden. Dat maakt het al een stuk makkelijker.

Automatische snelheidsdetectie

achterzijde_t9000_magnum

Een stel sensoren net boven de loopband houden je snelheid in de gaten. Ze monitoren continu de plaats van je voorwiel. Gaat je voorwiel een virtuele lijn voorbij, dan stelt de Magnum de snelheid naar boven bij. Gaat je voorwiel wat naar achteren, dan gaat de rolband ook minder hard draaien.

Op deze manier blijft je fiets steeds in het midden op de rolband, ongeacht je snelheid. Aan de zijkant van de rolband zie je ook een aantal gekleurde leds. Die geven de plek van je voorwiel aan en vertellen je of je aan het versnellen of vertragen bent.

Veiligheid voor alles

Bij zo’n loopband denken we allemaal hetzelfde: hoe weet je zeker dat je er niet vanaf vliegt?

Gelukkig heeft Tacx daar ook aan gedacht.

Ze hebben een aantal noodknoppen geplaatst en een slim remsysteem gemaakt om ervoor te zorgen dat de band nooit door zal blijven draaien. Net als bij de snelheidsdetectie heeft de band ook sensoren om het opstappen en afstappen te begeleiden.

Voordelen van deze fietstrainer

Goede interactiviteit en connectiviteit

De Tacx Magnum kan verbindingen maken via ANT+ en Bluetooth Smart. Deze fietstrainer kan daarom niet alleen gebruikt worden met de eigen software van Tacx, maar ook met andere populaire apps.

Voorbeelden zijn Zwift, Trainerroad en Kinomap. Je kunt dus routes rijden met mooie videobeelden of juist racen tegen online tegenstanders in een virtuele wereld. Ook kun je al je activiteiten delen via bijvoorbeeld Strava.

Alles in één pakket

Het beeldscherm, de Tacx Cycling App en een ANT+dongle krijg je bij de Tacx Magnum meegeleverd. Het is dus echt een pakket met alles in één, je hoeft niet zelf nog op zoek naar bijvoorbeeld een beeldscherm dat er bij past. 

Je kan er ook op hardlopen

We zeiden al dat deze fietstrainer op een loopband lijkt. Dat is het in feite ook gewoon. Naast de stand voor fietsen, heb je ook een stand voor hardlopen. Met een druk op de knop is het een gewone hardloopband. Handig voor de sportievelingen die zowel van fietsen als hardlopen houden.

Nadelen van deze fietstrainer

Helemaal uitverkocht

De Tacx Magnum Smart is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Er zijn niet veel van gemaakt, vanwege de hoge productiekosten en het flinke prijskaartje. Met een prijs van 8.500 euro kun je je voorstellen dat deze fietstrainer niet voor iedereen is weggelegd.

Gelukkig staat de ontwikkeling bij Tacx niet stil. Ze hebben alweer nieuwe fietstrainers gemaakt die veel luxe bieden en ook een stuk goedkoper zijn.

Alternatief: Tacx NEO Bike Smart T8000

Een mooi alternatief voor de Tacx Magnum Smart is de Tacx NEO Bike Smart. Het is een smart bike voor de echte trainingsbeesten onder ons. Je hebt er zelfs geen fiets meer voor nodig, deze fietstrainer is een machine op zichzelf.

De Tacx NEO Bike Smart T8000 is ook wat nieuwer dan de Magnum Smart en heeft daarom ook tal van nieuwe snufjes en functies. En dat alles voor een veel fijnere prijs van ongeveer 2.500 euro.

Conclusie over de Tacx Magnum Smart

Deze experimentele fietstrainer van Tacx is een mooie innovatie geweest. Inmiddels is deze peperdure trainer niet meer verkrijgbaar.

Daarom raden we je aan om naar de smart bikes van Tacx te kijken. Onze beste optie: de Tacx NEO Bike Smart T8000.

Meer fietstrainers: