Tacx Vortex Smart T2180 Trainer – Interactief plezier voor een redelijke prijs

Wil je een interactieve fietstrainer voor de prijs van een basic fietstrainer?

Dan is de Tacx Vortex Smart net wat voor jou. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.

De Tacx Vortex Smart in het kort

Lekker fietsen met allerlei data

tacx-vortex-binnen-fietsen

De Tacx Vortex Smart behoort tot de interactieve fietstrainers. Je kan de trainer koppelen met verschillende apparaten, zoals je smartphone, tablet of computer.

Daardoor kun je precies bijhouden wat je snelheid is, welke afstand je fietst, hoeveel vermogen je levert en wat je trapfrequentie is.

Dankzij de interactieve mogelijkheden kan je het fietsen op de Vortex nog een stuk interessanter maken.

Je kan ‘m namelijk verbinden met apps zoals die van Tacx, Zwift en Bkool. Dan kun je bekende routes fietsen met mooie videobeelden erbij.

Weerstand past automatisch aan

Als je over een heuvel komt in je virtuele route, past de Vortex Smart de weerstand automatisch aan.

Dat geeft je een realistische fietservaring, zo vanuit je eigen huis. Het kan je helpen om met meer plezier en motivatie binnen te trainen.

Over Tacx

Tacx is een bekend en vertrouwd merk op het gebied van fietstrainers. Het aanbod van Tacx gaat van ouderwetse rollerbanken tot luxe fietstrainers met allerlei technische snufjes.

De Tacx Vortex Smart zit ongeveer in het midden en is een basismodel van de interactieve fietstrainers.Hoe gebruik je de Tacx Vortex?

Je eigen fiets zit er zo in

achterwiel-trainingsband-tacx-vortex-smart

De Tacx Vortex Smart behoort tot de ‘wheel-on’ fietstrainers. Je gebruikt je eigen racefiets (of mountainbike). Je plaatst je achterwiel in de trainer en zet het met een paar gemakkelijke klikken vast.

Je fiets zit dan mooi vergrendeld. Op deze manier weet je zeker dat je hard kunt rijden en niet van je plaats zal komen. Ook zal je niet omvallen, dankzij de poten aan de linkerkant en rechterkant van de fietstrainer.

Die zorgen voor een breed grondoppervlak en daarmee voor maximale stabiliteit.

Snelspanner voor het achterwiel

De Vortex Smart is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch. Dat betekent dat alle gebruikelijke wielmaten zonder problemen op deze fietstrainer passen.

Ook kan je de Vortex Smart gebruiken met een mountainbike.

Bij de Vortex Smart krijg je standaard een snelspanner meegeleverd. Daarmee kun je de achtervork van je fiets op de trainer monteren.

Trainerband aanschaffen?

tacx_vortex_smart_t2180

Het is aan te raden om je achterband te vervangen door een speciale trainerband. Een normale achterband slijt namelijk sneller op een fietstrainer, terwijl een trainerband van slijtvast materiaal is gemaakt.

Met een trainerband kun je de normale achterband dus sparen. Als je weer de weg op gaat, is het verstandig de trainerband weer te vervangen door de normale achterband. De trainerband is namelijk niet geschikt voor op de weg.

Voorwielsteun

Bij de Vortex Smart krijg je ook een ondersteuner voor je voorwiel. Hierdoor blijft je stuur recht staan en komt je voorwiel niet van z’n plek.

Ook zorgt het ervoor dat je voorwiel op dezelfde hoogte staat als je achterwiel.

Voordelen van deze fietstrainer

Waar voor je geld

De Tacx Vortex Smart T2180 kost nieuw rond de 319 euro. Voor een fietstrainer met interactieve mogelijkheden is dat geen gekke prijs.

De meeste slimme fietstrainers zijn een stuk duurder en kosten het dubbele of zelfs driedubbele.

‘Niet-slimme’ fietstrainers kosten daarnaast ook al gauw meer dan 100 euro. Daarom krijg je met de Tacx Vortex zeker waar voor je geld.

Verbinden met software en apps

De Tacx Vortex is een interactieve trainer. Alle fiets-apps kun je er met Bluetooth of ANT+ mee verbinden. De volgende applicaties gaan goed samen met de Tacx Vortex:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Eenvoudig op te bergen

ingeklapte-vortex

De Tacx Vortex is ook een compacte fietstrainer. Als het seizoen om binnen te fietsen weer voorbij is, kun je deze Tacx makkelijk aan de kant zetten. Hij zal je zeker niet in de weg hoeven staan.

Nadelen van deze fietstrainer

Maximaal stijgingspercentage van 7%

Met de Tacx Vortex kun je geen steile bergen beklimmen. De fietstrainer heeft een maximale weerstand van 950 Watt en kan een maximaal stijgingspercentage simuleren van 7 procent. 

Voor de fanatieke wielrenner zal dit wat te weinig zijn. Voor de meeste amateurfietsers is het echter ruim voldoende.

Je kan er dus zeker zware trainingen over flinke heuvels mee doen.

Soms een afwijking van de data

De gegevens van de Tacx Vortex zijn tot zeker 90% nauwkeurig. De informatie over je snelheid, vermogen, trapfrequentie en afgelegde afstand zullen dus behoorlijk kloppen.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld tot 99% nauwkeurig zijn.

Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een stuk duurder.

Er zijn veel luxere fietstrainers

Met de Tacx Vortex haal je zeker niet de meest luxe fietstrainer in huis. Er zijn namelijk fietstrainers die nog veel stiller, sterker en luxer zijn.

Sommige kunnen zelfs het gevoel van fietsen over kasseien of grind overbrengen. Zo’n fietstrainer is de Tacx Vortex dus niet.

Conclusie over de Tacx Vortex Smart

tacx_vortex_smart

De Vortex Smart geeft je geen unieke ervaring, maar helpt je wel de winter door met enig interactief fietsplezier.

Het is heel leuk om vanuit je eigen huis virtuele routes met stijgingspercentages tot 7 procent op een realistische manier te kunnen fietsen.

Wil je meer interactiviteit, meer power en meer realisme, dan is de Vortex niet voor jou.

Toch is de Vortex een prima keuze als je een beetje interactiviteit wil voor een gunstige prijs.