Tacx vs Wahoo | Tacx Neo Smart vs Wahoo Kickr

Fietstrainers zijn een geweldige oplossing om het hele jaar door te kunnen fietsen. Soms zijn de weersomstandigheden niet helemaal goed, maar wil je toch een geweldige work-out ervaren.

Dan zijn deze trainers iets voor je. Bevestig ze aan je fiets, maak verbinding met je mobiele apparaat of PC en je kunt een hele nieuwe wereld van indoor cycling binnenstappen.

Er zijn zoveel modellen die beweren de beste, de stilste en de meest veelzijdige te zijn, maar hoe kun je daar ooit zeker van zijn?

We hebben het moeilijke werk voor je gedaan en hebben twee van de allerbeste fietstrainers die nu op de markt zijn met elkaar vergeleken: de Tacx Neo Smart Trainer en de Wahoo Kickr .

Daarnaast hebben we een korte vergelijking gemaakt met een model van Elite.

Aan jou de keuze: ga je voor Tacx of Wahoo, of kies je uiteindelijk toch voor een model van Elite?

Hoe realistisch is het fietsen op een fietstrainer?

Een deel van het plezier van een rit met de fiets is het gevoel van de weg die onder je wielen voorbij schuift en die door je benen trilt als je trapt.

Zowel de Wahoo Kickr als de Tacx Neo bieden een vrij realistische rit, met hoge wattage vermogens, een goede nauwkeurigheid en overtuigende hellingen en stijgingen.

Toch zijn er enkele kleine verschillen merkbaar tussen Tacx vs Wahoo.

De Wahoo Kickr heeft een nauwkeurigheid van +/-2% die zorgt voor een echte work-out ervaring. De maximale weerstand bij deze trainer is 2000 watt, wat betekent dat je je beenspieren echt kunt trainen.

Dit wattage is het equivalent van een maximale helling van 20%, wat behoorlijk heftig is. Al met al betekent het dat de berijder echt het gevoel zal hebben alsof hij buiten aan het fietsen is, maar dan wel in het comfort van je eigen huis!

Toch is dit waar de Tacx Neo Smart de Wahoo Kickr lichtjes overtroeft. Met hellingen tot 25% en een maximaal weerstandsvermogen van 2200 watt biedt deze machine net dat beetje extra.

Bovendien simuleert de Tacx Neo off-road terreinen als gravel en kasseien, naast vele andere!

Vergelijken met Elite Direto XR

elite-directo-xr
  • Als we Tacx vs Wahoo vs Elite gaan kijken wat betreft het maximum wattage stellen we vast dat je met de Direto XR Smart van Elite een maximum wattage Direto XR kunt behalen van 2300 Watt, wat overeenkomt met een helling van 24%.
  • Deze prachtige luxe Elite kan zich meten met de beste Tacx modellen.
  • Deze Elite streeft naar een grotere trapweerstand en een grotere vermogensnauwkeurigheid dan eerdere modellen. Het gewicht is ook lager dan de concurrentie.
  • In vergelijking met Directo streeft deze Direto XR naar een grotere trapweerstand en een grotere vermogensnauwkeurigheid. Maar het is gebruiksvriendelijker dan Elite Drivo II.
  • Het gewicht is lager dan dat van de concurrentie, en het werkt goed bij het verplaatsen. Het gewicht van de cassetteband is 15,8 kg, wat licht is in vergelijking met bijvoorbeeld de Wahoo Kickr (21,9 kg).

Met welke technologie werken de trainers?

Als je in een turbotrainer investeert, wil je waarschijnlijk weten hoe compatibel deze is met de technologie die je al bezit.

Beide trainers gebruiken ANT+ en Bluetooth Smart om je prestatiegegevens door te geven aan je tablet of computer.

Je kunt beide toestellen ook gebruiken met MAC en Windows PC’s, net als iOS en Android toestellen.

De conclusie is dus dat ze allebei even goed zijn in deze afdeling.

Met welke software kunnen de trainers worden gebruikt?

wahoo-fietstrainer

Met app- en online platforms zoals Zwift en Bkool kun je fietsen in een virtuele wereld met veel interessante routes en uitdagingen, waardoor je een indoorrit helemaal kunt omtoveren tot realiteit.

  • De Tacx Neo wordt geleverd met de gratis Tacx Cycling app, die je kunt downloaden in de App Store of Google Play store. Hij werkt ook goed met de meeste populaire apps, waaronder TrainerRoad, Kinomap, Bkool en Zwift.
  • Ondertussen is de Wahoo Kickr een van de meest connectieve smart trainers op de markt, met veel software opties waaronder de eerder genoemde, maar ook Wahoo Fitness, VirtualTraining, Velo Reality, PeriPedal en Velo-Trainer.

Hoe gemakkelijk is het om de fietstrainers op te bergen?

tacx-fietstrainer

Fietstrainers zijn een goede investering voor iedereen die het hele jaar door wil fietsen, ongeacht de weersomstandigheden.

De vrees dat het toestel te veel plaats inneemt in je huis, of zelfs anderen in je huis stoort, is echter begrijpelijk.

We hebben de twee trainers vergeleken om te zien welke het meest discreet en gemakkelijk te gebruiken zou zijn in je huis.

De ruimte die beide trainers innemen is niet groot, dus ze zijn niet groter dan de meeste fietstrainers op de markt.

De Tacx is hier echter in het voordeel, want als je hem niet gebruikt of als je hem wilt verplaatsen, kunnen de steunvleugels worden ingeklapt om de breedte klein te maken.

Het is echter waarschijnlijk dat je deze trainers klaar voor gebruik zult hebben staan, dus opbergen is alleen een probleem als je klaar bent om ze langere tijd op te bergen.

In dat geval kunnen de steunpoten van de Kickr worden verwijderd, zodat je hem gemakkelijker kunt opbergen.

Wat maakt het meeste geluid: Tacx of Wahoo?

Het laatste wat je wilt terwijl je je probeert te concentreren op een work-out is het storende geluid dat wordt veroorzaakt door de wrijving en trillingen van je trainer.

Gelukkig zijn beide toestellen zo ontworpen dat ze stil zijn.

De versnellingen en het gordelsysteem van de Wahoo Kickr zijn speciaal ontworpen om ongewenste geluiden tot maar liefst 61 decibel te beperken.

Samenvatting – Tacx of Wahoo

Moet je de Wahoo Kickr of de Tacx Neo kopen?

Dit is eigenlijk moeilijk te zeggen omdat het allebei geweldige toestellen zijn. Koop een Tacx of Wahoo en je zult er blij mee zijn.

Je zult de fantastische virtuele en interactieve turbo trainer software kunnen ervaren die beschikbaar is.

De kosten van beide trainers zijn vergelijkbaar, evenals de specificaties.

Ook Elite heeft goede toestellen, hoewel meestal iets minder gesofisticeerd. De meeste modellen van dit merk situeren zich ook in een iets lagere prijsklasse.
Misschien vind je dit ook leuk:

2 gedachten over “Tacx vs Wahoo | Tacx Neo Smart vs Wahoo Kickr”

  1. Welke app zou je adviseren voor iemand die blind is. Hij kan op zijn smartphone wel alles vinden ( met gehoorondersteuning) maar moet niet te priegelig zijn want dan mist hij het overzicht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie