Wheel-on fietstrainer; alle informatie op een rijtje

Wil je graag een nieuwe fietstrainer aanschaffen? En ben je tijdens je zoektocht bij een wheel-on fietstrainer uitgekomen?

Dan vraag je je ongetwijfeld af wat voor soort fietstrainer dit is. Het antwoord op die vraag ga je in dit artikel vinden.

In dit artikel vind je ook meer informatie over alle plus- en minpunten!

Wat is een wheel-on fietstrainer?

Een wheel-on fietstrainer is een fietstrainer waarbij je je racefiets direct op de trainer kunt plaatsen. Bij deze fietstrainer is het niet noodzakelijk om het achterwiel los te halen.

Hoe werkt een wheel-on fietstrainer?

fietstrainer wheel-on

Doordat je het achterwiel niet los hoeft te halen, is de werking van een wheel-on fietstrainer uniek. Bij deze werking spelen zowel de remrol als het achterwiel een belangrijke rol.

Het achterwiel drukt tegen de remrol van de fietstrainer aan, waardoor je weerstand ervaart. Aangezien de remrol rechtstreeks tegen het achterwiel aankomt, moet je wel een beschermband om je wiel heen doen.

Mocht je daar níet voor kiezen, raakt je band binnen de kortste keren beschadigd.

Twee soorten wheel-on fietstrainers

Spreekt het principe van een wheel-on fietstrainer je aan? Dan is het goed om te weten dat je uit twee varianten kunt kiezen:

  • Basis wheel-on fietstrainer: dit is een normale fietstrainer zonder al te veel poespas. Deze fietstrainer doet wat ‘ie moet doen, maar je kunt ‘m bijvoorbeeld niet aan een app koppelen.
  • Interactieve fietstrainer: deze fietstrainer is wel aan een app te koppelen, waardoor je op een interactieve manier kunt trainen. Dit biedt ook direct meer trainingsmogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van een wheel-on fietstrainer?

  • Erg simpel te gebruiken. Een belangrijk voordeel van zo’n fietstrainer is het gemak. Je zet het achterband op deze fietstrainer, waarna je direct kunt starten met fietsen. Je hoeft niet al te veel voorbereidingen te treffen, waardoor je snel met je training start.
  • Makkelijk op te bergen. Kies je voor een direct drive fietstrainer van bijvoorbeeld Tacx? Dan neemt deze fietstrainer de nodige ruimte in beslag. Als je voor een wheel-on fietstrainer kiest, kun je deze overal opbergen. Zo’n fietstrainer neemt nagenoeg géén ruimte in beslag.
  • Voordelig. Voor een goede wheel-on fietstrainer hoef je niet al te diep in de buidel te tasten. Ideaal als je bijvoorbeeld niet zeker weet of je het leuk vindt om op deze manier te fietsen.

Wat zijn de nadelen van een wheel-on fietstrainer?

  • Beperkte mogelijkheden. Het is een feit dat een wheel-on fietstrainer beperkte mogelijkheden met zich mee brengt. Als je op een serieuze manier wilt trainen, is een direct drive fietstrainer daarom de betere optie voor je.
  • Slijtage op het achterwiel. Doordat het achterwiel rechtstreeks tegen de remrol aankomt, is je achterwiel aan slijtage onderhevig. Dit voorkom je (deels) door een speciale beschermingsband te gebruiken.
  • Niet super realistisch. Het fietsgevoel op een wheel-on fietstrainer is niet super realistisch. Onder meer het remmen voelt alles behalve realistisch aan. Mocht je van meer realisme willen genieten, kies je beter voor een direct drive fietstrainer.

Wheel-on fietstrainer vs. direct drive trainer

direct_drive_vs_wheel-on_fietstrainer

Weet je niet zo goed voor welke fietstrainer je het beste kunt kiezen? Ons advies is om goed naar je eigen voorkeuren en gewenste trainingen te kijken.

Wil je de fietstrainer vooral als opwarming gebruiken? Dan is een wheel-on fietstrainer de beste optie voor je.

Wil je echt serieus en intensief kunnen trainen? Daar leent een direct drive trainer zich veel beter voor.

Ook als je al enige ervaring met een fietstrainer hebt, is een direct drive trainer de betere optie.

Geef je het liefste zo min mogelijk geld uit? Dan kom je al snel bij een wheel-on fietstrainer uit.

Zoals eerder in dit artikel al beschreven, zijn die fietstrainers een stuk voordeliger.

Wheel-on fietstrainer vs. rollenbank

beste_tacx_rollenbank

Een andere optie die je hebt, is om je fiets op een rollenbank te zetten. Dat levert veel gemak op, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Op een rollenbank staat het achterwiel niet altijd even stabiel. Zeker als je nog geen ervaring met fietstrainers hebt, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

De kans dat je ten val komt, is vrij groot.

Wil je daarom het zekere voor het onzekere nemen? Dan is een wheel-on fietstrainer de betere optie voor je.

Voor welke wheel-on fietstrainers kun je kiezen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een wheel-on fietstrainer? En vind je de nadelen niet al te belangrijk?

Dan kun je onder meer voor onderstaande varianten kiezen:

  • Tacx Boost Trainer: het merk Tacx is enige tijd geleden met deze unieke wheel-on fietstrainer op de proppen gekomen. Een prima fietstrainer die voor basis doeleinden meer dan geschikt is.
  • Relaxdays fietstrainer: als je het liefste zo min mogelijk geld uitgeeft, kun je prima kiezen voor deze Relaxdays fietstrainer. Deze trainer kost slechts 54,90 euro en is een prima fietstrainer om mee te starten.

Plaats een reactie