Een fietstrainer voor een gewone fiets: bestaat dat?

Als we het over een fietstrainer hebben, hebben we het over een trainer voor een racefiets. Is het echter ook mogelijk om een gewone fiets op een fietstrainer te gebruiken?

Het is mogelijk, maar het kent wel de nodige haken en ogen. Daar lees je hieronder meer over.

Hoe kun je een gewone fiets op een fietstrainer gebruiken?

tacx_antares_t1000

Of je met een gewone fiets van een fietstrainer gebruik kunt maken, hangt van het soort fietstrainer af.

Heb je voor een direct drive fietstrainer gekozen? Dan is het een vrij lastig verhaal om hierop een gewone fiets te gebruiken.

Bij een direct drive fietstrainer moet je namelijk het achterwiel van de fiets afhalen. Bij een gewone fiets is dit nogal een uitdaging; bij een racefiets gaat dit echter vrij gemakkelijk.

Heb je in je woning een rollenbank of een wheel-on fietstrainer staan? Dan is het op zich wel mogelijk om van een gewone fiets gebruik te maken.

Op een rollenbank moet je echter wel heel voorzichtig zijn. Het is goed mogelijk dat je achterwiel begint te slingeren, waardoor je lelijk ten val komt.

Is de combinatie van een gewone fiets en een fietstrainer aan te raden?

Wij zijn zelf geen al te groot fan van deze combinatie. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een rollenbank de nodige risico’s met zich mee brengt.

Zeker als je nog nooit van een fietstrainer gebruik hebt gemaakt, kan het gebruikmaken van een rollenbank gevaarlijk zijn.

Heb je in een goede direct drive fietstrainer geïnvesteerd? Dan is het eigenlijk zonde om hier je gewone fiets op te gebruiken.

Als je in zo’n fietstrainer geïnvesteerd hebt, is de kans immers héél groot dat je ook een racefiets hebt. Waarom zou je dan op je fietstrainer voor een gewone fiets kiezen?

Tevens moet je goed rekening houden met de breedte van de wielen. Een gewone fiets heeft behoorlijk brede wielen, terwijl een racefiets juist dunne wielen heeft.

De fietstrainers zijn in veel gevallen ontwikkeld met het oog op de dunnere wielen; het is hierdoor goed mogelijk dat de dikkere wielen bijvoorbeeld niet goed op de fietstrainer passen.

Met andere woorden: geef de voorkeur aan een racefiets op een fietstrainer. Heb je geen racefiets? Pak dan je gewone fiets en trek er buiten op uit. Dan geniet je ook nog eens van de fraaie natuur in de buurt.
Ook interessant:

Plaats een reactie