Tacx rollerbank of fietstrainer voor mountainbike (MTB) – Beste keuze

Met een mountainbike kun je veel plezier hebben op een rollerbank of fietstrainer van Tacx. Mountainbikers gebruiken rollerbanken of fietstrainers minder vaak dan racefietsers, maar het kan wel degelijk.

In deze Top 3 presenteren we je mooie opties voor een fietstrainer mountainbike of juist een rollerbank mountainbike. Zo kun jij ook op je MTB fietsen als het minder mooi weer is!

Hier moet je op letten bij een mountainbike hometrainer

Allereerst geven je een aantal belangrijke aandachtspunten mee over een Tacx mountainbike combinatie. Je moet namelijk op een paar dingetjes extra letten dan bij een gewone racefiets op een Tacx.

Geen profielbanden, maar een trainerband

Op de meeste mountainbikes zitten banden met een flink profiel. Dat is ideaal voor onverharde wegen, maar niet geschikt voor op een fietstrainer of rollerbank.

Bij een fietstrainer is het verstandig om je achterband te vervangen door een speciale trainerband. Bij een rollerbank raden we aan om beide banden te vervangen door een trainerband.

Een trainerband is glad en draait dus soepel. Hij maakt minder lawaai, slijt minder snel en zal minder gauw gaan slippen. Ideaal dus voor op de rollen van een rollerbank of de weerstandrol van een fietstrainer.

Houd rekening met wielmaten en achtervorken

Bij rollerbanken hoef je je niet druk te maken over wielmaten en achtervorken. Bij fietstrainers is het wel verstandig om hier even naar te kijken.

Als je mountainbike een ongebruikelijke achteras heeft, kan het zijn dat je een extra steekas nodig hebt.

De meeste fietstrainers van Tacx hebben een minimale wielmaat van 26 inch en een maximale wielmaat van 29 inch.

Daarnaast passen de gebruikelijke maten van achtervorken (130 millimeter en 135 millimeter) op de meeste fietstrainers.

Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra steekas nodig.

1. De beste fietstrainer voor mountainbikes: Tacx Flow Smart T2240

tacx-t2240-zijkant

Interactieve fietstrainer MTB

Zoek je een fietstrainer voor je mountainbike met veel mogelijkheden? Dan raden we je de Tacx Flow Smart T2240 aan. Dit is een interactieve fietstrainer die te koppelen is met je fietscomputer, sporthorloge, smartphone of tablet.

Je kan het fietsen op deze trainer erg leuk maken. Je kunt de Tacx Flow Smart verbinden met verschillende apps zoals die van Tacx, Strava, Zwift en Bkool.

Hierdoor kun je beroemde routes fietsen met prachtige videobeelden en racen tegen online tegenstanders. Ook kun je al je inspanningen delen met vrienden.

Heuvels beklimmen met Tacx mountainbike

Met de Tacx Flow Smart kun je op een realistische manier heuvels beklimmen. Als de weg van je virtuele route omhoog gaat, maakt de fietstrainer het automatisch zwaarder. Deze fietstrainer kan een maximaal stijgingspercentage aan van 6 procent.

De Tacx Flow heeft een ‘wheel-on’ ontwerp. Je plaatst het achterwiel van je mountainbike in de trainer en zet het met een paar eenvoudige klikken gemakkelijk vast.

Je fiets zit dan goed vergrendeld. Zo weet je zeker dat je hard kunt rijden en niet van je plaats zal komen.

Makkelijk te gebruiken fietstrainer met MTB

De Flow Smart is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch. Let op: een 29 inch wiel past alleen met een speciale Tacx trainerband. Gelukkig is dat geen probleem, want die trainerband heb je sowieso wel nodig met een mountainbike.

Achterassen van 130 mm en 135 mm passen in de trainer. Voor andere maten heb je een extra adapter van Tacx nodig. De Tacx Flow kost 299 euro.2. De beste rollerbank mountainbike: Tacx Galaxia T1100

tacx-galaxia

Natuurlijk fietsen met MTB rollerbank

Op een rollerbank (ook wel rollenbank genoemd) kun je vrij fietsen. Het voelt net als fietsen op de weg en het maakt je bewegingen 100 procent natuurlijk.

Op een rollerbank staat je fiets niet vast. Je moet zelf je evenwicht bewaren op de rollen. Het kan wel even wennen zijn, zeker als je een fietstrainer gewend bent. Toch haal je er ook veel uit, want het balanceren is een goede oefening voor je core.

Conische rollen en schommelsysteem

De Tacx Galaxia T1100 is het paradepaardje onder de rollerbanken. Deze rollenbank heeft een gepatenteerd schommelsysteem, dat je veel bewegingsvrijheid geeft. De rollen vangen al je plotselinge bewegingen goed op, bijvoorbeeld als je gaat staan of sprinten.

De rollen van de Tacx Galaxia zijn daarnaast ook nog eens conisch gevormd. Dat betekent dat het middelste deel van de rollen smaller is dan de buitenste delen. Dankzij deze vorm blijf je gemakkelijker op het midden van de rol rijden. Dit maakt het rijden op deze rollerbank een stuk veiliger. 

Ideale rollerbank voor mountainbike

De Tacx Galaxia T1100 is makkelijk te gebruiken met een mountainbike. De rollerbank is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch en je hoeft je geen zorgen te maken over steekassen of adapters. Wel is het handig om je banden te vervangen door speciale trainerbanden van Tacx.

De Tacx Galaxia kost ongeveer 230 euro. Op bol.com heeft deze rollerbank positieve reviews met een gemiddelde score van 4,4 van de 5 sterren.3. De beste hometrainer mountainbike: Tacx Boost

tacx_booster_t2500

MTB hometrainer zonder poespas

Als je wel een fietstrainer wil maar geen interactieve functies hoeft, is de Tacx Boost een mooie keuze. Deze fietstrainer kan niet automatisch de weerstand verhogen, dat mag je zelf mooi doen. Hiervoor krijg je een schakelaar op je stuur met 10 verschillende niveau’s.

Met een maximaal vermogen van 1050 Watt is dit een krachtige wheel-on fietstrainer. Hij is sterker dan de Tacx Flow Smart en het hoogste weerstandsniveau voelt dan ook behoorlijk zwaar aan. Ideaal voor pittige trainingen!

Eenvoudige fietstrainer voor MTB

De Tacx Boost is geschikt voor wielmaten van 24 tot en met 29 inch. Achterassen van 130 x 5 mm en 135 x 5 mm passen in de trainer, voor assen van 142 x 12 mm of 148 x 12 mm heb je een extra adapter van Tacx nodig. 

Uiteraard raden we je wederom een trainerband aan voor je achterwiel. Hierdoor heb je minder gehobbel, minder slijtage, minder herrie en minder kans op slippen. De Tacx Boost kost 249 euro.Conclusie

Het is absoluut mogelijk om lekker met je mountainbike te fietsen op een rollerbank of fietstrainer van Tacx. Je moet alleen even letten op je banden, je wielmaat en je aslengte.

Als je voor een rollerbank gaat, raden wij de Tacx Galaxia aan. Dit is de meest geavanceerde rollerbank van Tacx en hij is makkelijk te gebruiken met een mountainbike.

Als je voor een fietstrainer gaat, raden wij de Tacx Flow Smart aan als je interactieve functies wil. Als je die slimme functies niet hoeft, is de Tacx Boost een mooi alternatief.

We hopen dat je nu goed weet waar je op moet letten. We wensen je succes met het maken van je aankoop en veel fijne fietskilometers op je mountainbike!

Ook interessant:

Fietstrainer voor een gewone stadsfiets4 gedachten over “Tacx rollerbank of fietstrainer voor mountainbike (MTB) – Beste keuze”

    • Dag Herrald, op de meeste trainers is een 29er geen probleem. Maar check voor de zekerheid wel altijd even de producteigenschappen van de fietstrainer. Hier kun je zien welke wielmaten erop passen.

      Beantwoorden
    • Hey Erik, een 29er zou prima moeten passen op de Tacx Boost. Hij is namelijk ontwikkeld voor wielmaten 24-29 inch. Gek dat je band blijft vastzitten, helaas lastig om te zeggen hoe dat komt zonder het te zien..

      Beantwoorden

Plaats een reactie