Beste fietstrainer voor thuis (2023 Test)

Vind je het heerlijk om in de warmere maanden op je racefiets te stappen? Grote kans dat je dit in de koudere maanden iets minder prettig vindt.

Het is dan niet alleen koud, maar ook nog gevaarlijk om op een racefiets buiten te fietsen. Gelukkig kun je voor een fietstrainer voor thuis kiezen.

Met een fietstrainer voor thuis kun je het gehele jaar door fietsen. Je monteert je fiets aan de fietstrainer, waarna je ‘gewoon’ op je fiets plaats kunt nemen.

Trap lekker een eind weg, zonder dat je fiets hierbij in beweging komt. Met een goede fietstrainer ben je simpelweg in staat om het gehele jaar door (intensief) te trainen.

De 7 beste fietstrainers voor thuis uitgelicht

Spreekt het principe van een fietstrainer voor thuis je wel aan? Zou je daarom graag zo’n fiets simulator voor thuis aanschaffen? Dan raden wij je aan om onderstaande reviews even door te nemen.

In deze 7 reviews laten wij je kennismaken met de 7 beste fietstrainers voor thuis. Deze fietstrainers zijn in onze test als beste naar voren gekomen.

Je kunt deze dan ook met een gerust hart kopen en vervolgens veel fietsplezier beleven.

1. Tacx NEO 2 Smart Fietstrainer

Tacx NEO 2 Smart Trainer

De Tacx NEO 2 Smart Fietstrainer is volgens ons de beste fietstrainer. Dit is ook de beste smart trainer, de beste racefiets simulator en de beste indoor fietstrainer.

Met andere woorden: met deze fietstrainer doe je een geweldige aankoop.

Dit betreft een direct drive fietstrainer. Je moet de cassette aan je fiets koppelen, nadat je je achterwiel van je racefiets afgehaald hebt.

Doordat je fiets en de fietstrainer nu rechtstreeks met elkaar communiceren, geniet je van een realistische fietsbeleving. Je kunt bovendien op veel manieren trainen, mede dankzij de interactiviteit.
2. Wahoo KICKR CORE

Wahoo KICKR CORE InteractieveFietstrainer

De Wahoo KICKR CORE verdient ook absoluut een plekje in deze lijst. Dit is eveneens een direct drive fietstrainer, waardoor je fiets en fietstrainer rechtstreeks met elkaar communiceren.

Het merk Wahoo heeft zich verder op de gewenste interactiviteit gericht; je koppelt deze fietstrainer perfect aan je smartphone. Vervolgens kun je van verschillende fiets apps gebruik maken.

Net zoals bovenstaande fietstrainer is dit een high-end variant. Dit betekent dat je van veel mogelijkheden, een realistische fietsbeleving en lange levensduur verzekerd bent.

Keerzijde is echter dat je ook voor deze fietstrainer relatief veel geld moet betalen. Deze interactieve fietstrainer is zijn prijskaartje gelukkig dubbel en dwars waard.
3. Tacx T2900S FLUX S

Tacx T2900S FLUX smart fietstrainer

Wil je graag een smart fietstrainer aanschaffen? Gaat je voorkeur daarbij ook uit naar een direct drive variant? Zie je het alleen niet zitten om hier extreem veel geld aan uit te geven?

Dan is de Tacx T2900S FLUX S mogelijk een geweldige optie voor je.

Dit is een smart direct drive fietstrainer. Dit betekent dat je van een realistische fietsbeleving geniet en op verschillende manieren kunt trainen.

Tacx heeft het echter voor elkaar gekregen om deze fietstrainer iets goedkoper te prijzen. Hij is in ieder geval significant goedkoper dan de twee bovenstaande varianten.
4. Wahoo Kickr Snap Fietstrainer

Wahoo Kickr Snap

De Wahoo Kickr Snap Fietstrainer vinden wij de beste Wheel On fietstrainer. Dit betekent dat je het achterwiel van je fiets aan deze fietstrainer vast moet maken.

Nadat je dat gedaan hebt, kun je op de gewenste manier trainen. Belangrijk voordeel van déze variant is het voordeligere prijskaartje.

Met deze fietstrainer train je altijd op de gewenste manier. Dit is aan de instelmogelijkheden te danken en aan de interactiviteit.

Met deze fietstrainer maak je prima gebruik van apps als Kinomap en Zwift. Deze fietstrainer is ook nog makkelijk in gebruik én is makkelijk in gebruik te nemen. 
5. Tacx T1100 Galaxia

Tacx T1100 Galaxia Fietstrainer

Wil je liever niet zo’n grote en interactieve fietstrainer hebben? Dan kom je al snel uit bij de Tacx T1100 Galaxia.

Dit is geen Wheel On of Direct Drive fietstrainer, maar is een zogeheten rollerbank. Het is hierbij alleen maar zaak dat je het achterwiel van je fiets op deze rollerbank zet.

Je bent vervolgens in staat om te trappen. Je achterwiel beweegt op deze roller, waardoor je een bepaalde vorm van weerstand ervaart.

Ondertussen komt je fiets uiteraard niet in beweging; je achterwiel blijft op de rollerbank staan. Met de Tacx T1100 Galaxia ben je hierdoor in staat om op een laagdrempelige manier te trainen.
6. Deuter Fietstrainer

Deuter Fietstrainer rolbank

Vind je bovenstaande rollerbank eigenlijk net iets te duur? Dan raden wij je deze Deuter Fietstrainer aan.

Dit betreft ook een zogeheten rollerbank, maar dan wel een veel goedkopere variant. De werking en samenstelling is bovendien ook iets anders.

Dit is namelijk geen 100% rollerbank, maar meer een combinatie van een Wheel On fietstrainer en rollerbank. Je monteert je fiets aan deze fietstrainer, waarna je achterwiel tegen een roller aankomt.

Door nu te trappen, komt het achterwiel op een duurzame manier in beweging. Je behoudt daarbij moeiteloos je evenwicht.
7. Healthfox Fietstrainer

Healthfox Fietstrainer

Deze toplijst sluiten we af met de Healthfox Fietstrainer. Wat bij deze fietstrainer direct opvalt, zijn de zes weerstandsniveaus.

Je kunt de weerstand naar eigen wens verhogen, waardoor de trainingen pittiger worden. Tijdens het fietsen maakt deze fietstrainer bovendien relatief weinig lawaai.

Bijkomend voordeel: dit is één van de goedkopere fietstrainers die we tegengekomen zijn. Hij wordt in ieder geval goed beoordeeld door huidige gebruikers.

Ook dit is weer een combinatie van een Wheel On fietstrainer en een rollerbank. Veel fietsplezier gewenst!
Wat zijn de voordelen van een fietstrainer voor thuis?

Is de aanschaf van een fietstrainer voor thuis aan te raden? Ja, dat is absoluut het geval.

Met zo’n wielrem simulator geniet je simpelweg van zwaarwegende voordelen:

 • Je kunt altijd op je wielrenfiets trainen. Met een fietstrainer ben je in staat om altijd te trainen. Je bent niet meer langer afhankelijk van het weer. Ook als het buiten min 20 graden is en het sneeuwt, kun je prima trainen.
 • Je kunt op verschillende manieren trainen. Op een fietstrainer kun je ook nog eens op verschillende manieren trainen. Je kunt een bepaalde afstand wegtrappen, maar je kunt ook gebruik maken van de fiets apps. Met de fiets apps maak je het trainen op een fietstrainer nog interactiever.
 • Trainen op een fietstrainer is veilig. Train je op de openbare weg? Dan loop je altijd het risico op een ongeluk, botsing of een val. Daar is bij een fietstrainer weinig tot geen sprake van. De kans is immers 0,0% dat je op je zolder een auto tegenkomt.
 • Je werkt gericht aan je conditie en spieren. Wil je tijdens het voorjaar en in de zomer optimaal presteren? Dan moet je ook in de winterperiode aan je conditie en spieren werken. Dat doe je op een ideale manier op een fietstrainer. Dit voordeel gaat hand in hand met het eerste genoemde voordeel.
 • Je kunt perfect je vooruitgang meten. Een ander voordeel van een fietstrainer is in de omstandigheden te vinden. Ongeacht hoe laat of met welke intensiteit je traint; de omstandigheden zijn altijd gelijk. Dit betekent dat je prima in staat bent om je vooruitgang te meten.
 • Een fietstrainer neemt niet veel ruimte in beslag. Een fietstrainer neemt niet al te veel ruimte in beslag. Je hebt daarbij alleen rekening te houden met de afmetingen van je fiets zelf. Desalniettemin is het een feit dat in de meeste huizen moeiteloos nog een fietstrainer past.
 • Een fietstrainer brengt veel plezier met zich mee. Op een fietstrainer train je niet alleen gericht, maar train je ook nog met een hoop plezier. Zo kun je deelnemen aan virtuele wedstrijden of een virtuele bergetappe fietsen. Tevens is het mogelijk om tijdens het fietsen naar je favoriete serie te kijken.

Wat zijn de nadelen van een fietstrainer voor thuis?

Zoals je kunt lezen, zijn we vol lof over een fietstrainer voor thuis. Met een fietstrainer voor binnen geniet je van veel voordelen, maar je moet ook met een paar aandachtspunten rekening houden:

 • Niet alle fietstrainers zijn goedkoop. Als je voor één van de beste fietstrainers (zie hierboven) wilt gaan, ben je hier al snel een klein fortuin aan kwijt. Voor sommige trainers moet je meer dan 800 euro betalen, waardoor het zeker geen goedkope hobby is.
 • Een fietstrainer maakt lawaai. Het is ook een feit dat een fietstrainer, tijdens het trainen, lawaai maakt. Ook geeft de trainer trillingen mee, waardoor de mensen op een etage lager het fietsen maar al te goed op kunnen merken. Dit los je gelukkig (deels) op door een goede mat onder de fietstrainer te leggen.
 • Het installeren van de fietstrainer kan lastig zijn. Kies je voor een hoogwaardige Direct Drive fietstrainer? Dan is het zaak om je achterwiel los te halen en middels een cassette de fietstrainer aan je fiets bevestigen. Dit is iets waar je enige kennis voor nodig hebt. Ook heb je hier een speciale cassette voor nodig; dat brengt extra kosten met zich mee.
 • Je hebt alsnog een goede wielrenfiets nodig. Wil je één van de beste fietstrainers voor thuis kopen? Besef dan goed dat je voor een fietstrainer ook altijd een wielrenfiets nodig hebt. Je kunt een fietstrainer hierdoor absoluut niet vergelijken met een hometrainer. Onder aan de streep is de totale combinatie van een goede wielrenfiets en fietstrainer behoorlijk prijzig.

Fietstrainer kopen: waar moet je precies op letten?

Heb je oren naar de aanschaf van een nieuwe fietstrainer? Gezien bovenstaande voordelen is dat maar al te goed voor te stellen. Je kunt het gehele jaar door (gericht) trainen, veel plezier beleven en je vooruitgang meten. 

Voordat het zover is, moet je vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Op het moment van schrijven kun je namelijk uit meerdere soorten fietstrainers kiezen.

Om uiteindelijk tot de beste koop te komen, raden wij je aan om onze koopgids even door te nemen. 

Soort fietstrainer

tacx_galaxia_t1100

Wil je een fietstrainer kopen? Dan moet je in eerste instantie een keuze maken tussen de verschillende soorten fietstrainers.

Ten eerste kun je voor de rollerbank kiezen. Dit is de meest eenvoudige vorm van een fietstrainer. Je hoeft bij deze trainer alleen maar het achterwiel op de roller te zetten. Je bent vervolgens in staat om te fietsen, waarbij het achterwiel dus op de roller ronddraait.

Het lastige is alleen om op een rollerbank je evenwicht te behouden; dit is iets wat je echt even goed moet oefenen. Een rollerbank is wel de goedkoopste optie van een fietstrainer.

Ten tweede kun je voor een basic fietstrainer kiezen. Bij een basic fietstrainer moet je de fietstrainer aan je achterwiel monteren, waarna je achterwiel tegen een rol aanloopt/draait. Dat stelt je in staat om op de gewenste manier te trainen.

Doordat je achterwiel aan de trainer vastzit, heb je minder moeite om je evenwicht te behouden. Een basic fietstrainer is in de meeste gevallen net iets duurder dan een rollerbank. Deze variant staat ook te boek als een Wheel On fietstrainer.

Ten derde kun je voor een Direct Drive fietstrainer kiezen. Dit is de meest geschikte optie voor de serieuze wielrenner.

Bij deze fietstrainer verwijder je het achterwiel van je fiets, waarna je de achtervork rechtstreeks op de cassette van de trainer monteert. Je bent hierdoor in staat om interactief te trainen, maar ook om je prestaties zeer nauwkeurig op te meten.

Basic- of smart fietstrainer

truebike_analyses

Het is dus zaak om tussen bovenstaande drie soorten fietstrainers de juiste keuze te maken.

Daarbij kun je ook nog een keuze maken tussen een basic- en een smart fietstrainer:

 • Basic fietstrainer. Op een basic fietstrainer kun je gewoon je benen rond laten draaien, zonder dat je iets met interactiviteit van doen hebt. Het is bij een basic fietstrainer ook nagenoeg onmogelijk om je prestaties (nauwkeurig) op te meten.
 • Smart fietstrainer. Met een smart fietstrainer kun je veel meer kanten op. Zo ben je in staat om de trainer aan een app te koppelen, waardoor je op een interactieve manier kunt fietsen. Ook ben je met een smart fietstrainer in staat om nauwkeurig je prestaties te meten en bij te houden.

Gewenste gebruik

Wil je op bovenstaande twee gebieden de juiste keuze maken? Dan is het vooral zaak om goed naar het gewenste gebruik te kijken.

Wil je tijdens de winter ‘gewoon’ in beweging blijven? Dan zou je genoeg hebben aan een basic fietstrainer.

Wil je tijdens de winter gericht aan je conditie en/of beenspieren werken? Dan heb je meer baat bij een smart fietstrainer.

Dat is ook het geval als je graag op een veelzijdige manier wilt trainen. Door de interactiviteit van een smart fietstrainer maak je gebruik van apps als Zwift en Kinomap.

Instelmogelijkheden

Bij een fietstrainer moet je ook goed naar de instelmogelijkheden kijken. In de basis zijn er twee soorten instelmogelijkheden:

 • Weerstand. Als je een fietstrainer met magneetrem hebt, kun je de weerstand zelf instellen. Zo is het bij de betere fietstrainers mogelijk om uit bijvoorbeeld 10 weerstandsniveaus te kiezen. Daarmee maak je de trainingen lekker pittig.
 • Helling. Het is bij sommige fietstrainers ook nog mogelijk om de helling in te stellen. Dit is zeer wenselijk, bijvoorbeeld als je een virtuele bergetappe wilt fietsen. Door de helling is je training niet alleen pittiger, maar voelt het ook nog een stuk realistischer aan.

Compatibiliteit

zwift abonnement

Heb je al voor jezelf bepaald dat je graag een smart fietstrainer wilt hebben? Logisch. Met de beste smart fietstrainer train je op een intensieve en interactieve manier.

Daarbij is het wel goed om even naar de comptabiliteit te kijken. Met welke fiets apps is de fietstrainer compatibel? Ook dit is iets dat je goed op het gewenste gebruik af moet stemmen.

Wil je bijvoorbeeld specifiek van Zwift of Kinomap gebruik kunnen maken? Ga dan op zoek naar een fietstrainer die compatibel met deze apps is.

Merk

Wil je de beste fietstrainer aanschaffen? Dan is het logisch dat je voor een Tacx fietstrainer of een Wahoo fietstrainer kiest. Deze twee merken leveren simpelweg de beste fietstrainers.

Bij deze merken moet je echter wel relatief diep in de buidel tasten. Wil je liever iets minder geld uitgeven? Dan raden wij je graag aan om voor één van de andere varianten uit bovenstaande toplijst te kiezen.

Ook minder bekende merken leveren inmiddels prima fietstrainers.

Wat moet je voor een fietstrainer betalen?

Bij het uitkiezen van een fietstrainer heb je uiteraard ook met de prijs te maken. Hierover kunnen wij meerdere zaken constateren.

Ten eerste kunnen we constateren dat een goede fietstrainer niet goedkoop is. Voor de beste fietstrainer van Tacx betaal je bijvoorbeeld ruim 900 euro. Ook voor de beste fietstrainer van Wahoo betaal je ruim 700 euro.

Ten tweede kunnen we constateren dat de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Je kunt dus ruim 900 euro aan een fietstrainer uitgeven, maar je kunt het ook bij slechts 100 á 200 euro houden.

Ten derde kunnen we constateren dat de kwaliteit en prijs hand in hand met elkaar gaan. Als je voor het beste van het beste wilt gaan, moet je nu eenmaal meer geld uitgeven. Daar is echter helemaal niks mis mee. Van een goede fietstrainer geniet je immers jarenlang.

Waar koop je de beste fietstrainer?

Tacx fietstrainer winkel

Wil je de beste fietstrainer met simulatie aanschaffen? Uit onze test zijn bovenstaande fietstrainers gekomen. Mocht je één van deze varianten willen kopen, ben je hiervoor bij bijvoorbeeld Bol.com aan het juiste adres.

Bij deze webshop geniet je van scherpe prijzen en prima leveringsvoorwaarden. Ook heb je bij deze webshop meer dan voldoende keuze. Dat stelt je in staat om een goede vergelijking te maken.

Ook grote (online) fietsenwinkels en/of sportwinkels hebben regelmatig goede fietstrainers in het assortiment.

Koop je een fietstrainer liever in een fysieke winkel? Dat is op zich goed voor te stellen. En is gelukkig ook mogelijk. Je kunt bij meerdere fietsspeciaalzaken, verspreid door het gehele land, een fietstrainer kopen.

Zorg er wel voor dat je je goed in de verschillende fietstrainers verdiept.

Kun je een fietstrainer tweedehands kopen?

Ja, het is mogelijk om een fietstrainer tweedehands te kopen. Mocht dit je voorkeur genieten, raden wij je het volgende aan:

 • Verdiep je even goed in de betreffende fietstrainer. Wat voor fietstrainer wordt er precies tweedehands aangeboden? Je moet niet alleen het merk weten, maar ook het exacte model. Aan de hand van de modelnaam kun je via Google op zoek gaan naar alle productinformatie en -specificaties.
 • Wees kritisch. Het is bij een tweedehands fietstrainer belangrijk om kritisch te zijn. Vraag zoveel mogelijk informatie en foto’s op. Verdiep je goed in de fietstrainer. En kijk ook kritisch naar de vraagprijs. Mogelijk is het prijstechnisch toch interessanter om voor een gloednieuwe fietstrainer te kiezen.
 • Laat je niet leiden door de prijs. Tot slot is het ook verstandig om je niet alleen door de prijs te laten leiden. Een goedkope tweedehands fietstrainer is kostentechnisch interessant, maar het is veel belangrijker dat de fietstrainer op jouw gewenste gebruik aansluit.

Fietstrainer kopen: aanrader of niet?

Ja, voor heel veel sporters is een fietstrainer een geweldige aanwinst. Dit is zeker het geval voor wielrenners die het gehele jaar door intensief kunnen trainen. In de winterperiode is dit buiten nagenoeg niet mogelijk, waardoor een goede fietstrainer juist in de winterperiode uitkomst biedt.

Als je een fietstrainer wilt kopen, wijzen wij je graag op bovenstaande informatie. Aan de hand van die informatie, en onze tips, vind je snel de beste fietstrainer voor thuis.

Met die fietstrainer kom je vervolgens lekker in beweging en beleef je veel plezier.


Plaats een reactie