Interactieve fietstrainer; wat is dat & wat is de beste koop?

Wil jij in de winter ook flink wat kilometers op jouw racefiets maken? Zie je het alleen niet zitten om dit in de regen en kou te doen?

Dan is de aanschaf van een goede fietstrainer interessant voor je.

Met een goede fietstrainer weet je jezelf binnenshuis uit te dagen; dat is zéker het geval als je voor een interactieve fietstrainer kiest.

Maar, wat is een interactieve fietstrainer nou precies? Welke voordelen brengt een interactieve fiets met zich mee?

En wat zijn de beste varianten van dit moment? Op die vragen geven wij je in dit artikel een compleet antwoord.

Op voorhand kunnen we al het volgende stellen: een virtuele fietstrainer gaat je veel plezier opleveren. Het is namelijk een feit dat je als het ware in een andere wereld terechtkomt.

Een digitale wereld waarin je veel plezier kunt maken, veel kilometers kunt maken en gezond bezig kunt zijn. Dat is uiteindelijk alles wat je wilt, niet waar?

Wat is een interactieve fietstrainer precies?

Een fietstrainer is een handig apparaat waarin je jouw racefiets kunt zetten. Je achterband komt door het trappen in beweging, maar de fiets komt niet vooruit.

De achterband hangt namelijk als het ware in de lucht, met alle dank aan de fietstrainer. Op deze manier ben je dus in staat om binnen te trainen.

Ook kun je kiezen voor een direct drive model, waarop je traint zonder achterband.

En wat een virtuele fietstrainer dan precies is? Dat is eigenlijk een fietstrainer waarmee je in virtuele gebieden kunt fietsen.

Je koppelt de trainer in dat geval aan een beeldscherm, bijvoorbeeld een TV. Op de TV zie je vervolgens jouw personage fietsen, waarmee je virtuele routes af kunt leggen.

Je haalt hierbij andere deelnemers in, je wordt door andere deelnemers ingehaald en je kunt zo ook meedoen aan virtuele fietswedstrijden.

Met interactief bedoelen we specifiek dat de weerstand van jouw fiets automatisch wordt aangepast door de software.

Fiets je bijvoorbeeld omhoog in de app? Dan verhoogt de trainer de weerstand automatisch.

Wat zijn de voordelen van een interactieve fietstrainer?

virtuele_interactieve_fietstrainer

Kun je nou beter voor een normale- of voor een interactieve fietstrainer gaan? Dat is aan jezelf om te bepalen.

Wij weten in ieder geval dat een fietstrainer met simulatie de nodige voordelen met zich mee brengt:

 • Het is een stuk leuker. Het fietsen op bijvoorbeeld jouw zolderkamer maak je met een interactieve fietstrainer een stuk leuker. Je hebt iets om naar te kijken, waardoor het een stuk minder saai is.
 • Je kunt jezelf uitdagen. Door met de virtuele fietstrainer aan een wedstrijd mee te doen, weet je jezelf ook uit te dagen. Dit is met name handig als je je normaal gesproken binnenshuis niet al te goed weet te motiveren. Dankzij de virtuele fietstrainer weet je jezelf wél opeens te motiveren.
 • Je kunt altijd gebruik van de fietstrainer maken. Het is uiteraard ook een groot voordeel dat je altijd van de interactieve fietstrainer gebruik kunt maken. Ook als het buiten noodweer is, als het regent is of als je geen zin hebt om door de gure wind heen te fietsen.
 • Je kunt uit meerdere apps kiezen. Om van een virtuele fietstrainer gebruik te maken, heb je een bijbehorende app of programma nodig. Het leuke is dat je hierbij uit meerdere varianten kunt kiezen, zoals Zwift.
 • Alle prestaties worden bijgehouden. Tot slot is het een groot voordeel dat alle sportieve fietsprestaties van je bijgehouden worden. je kunt deze prestaties nadien bijvoorbeeld ook via Strava delen.Tevens kun je op deze manier jouw vorderingen in de gaten houden.

Wat is de beste interactieve fietstrainer van dit moment?

Spreken de voordelen van een interactieve fietstrainer jou wel aan? En wil je zelf een virtuele fietstrainer uit gaan proberen?

Dan raden wij je aan om voor één van onderstaande drie varianten te kiezen.

1. Tacx T2900S FLUX S Fietstrainer

tacx-flux-s

Wil je gewoon voor écht de beste virtuele fietstrainer gaan? Dan kies je voor deze Tacx fietstrainer.

Deze trainer brengt veel voordelen met zich mee, is van een uitmuntende kwaliteit en is ook relatief gunstig geprijsd.

Iets wat bij deze fietstrainer echt super is, is het lawaai. Wil je ’s avonds laat nog aan een virtuele fietswedstrijd mee doen?

Dat is geen probleem; deze fietstrainer maakt niet al te veel lawaai, waardoor je hier eigenlijk niemand mee wakker maakt.

Daarnaast is ook het vermogen van deze fietstrainer geweldig. Je kunt met deze fietstrainer bijvoorbeeld hellingen tot 10 procent simuleren; je bent met deze fietstrainer dan ook écht in staat om gericht te trainen.

Door een ANT+ en bluetooth verbinding leg je makkelijk de gewenste connectie. Zo is het mogelijk om deze fietstrainer moeiteloos te koppelen aan Zwift.

Vanaf dát moment kun je echt deelnemen aan de virtuele fietswereld.

Voordelen:

 • Uitmuntende kwaliteit
 • Veel verbindingsmogelijkheden
 • Maximaal weerstandsvermogen van 1500 Watt
 • Maakt niet al te veel lawaai
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • Cassette krijg je bij aanschaf niet meegeleverd
 • Deze fietstrainer is niet voor alle fietsen geschikt2. Wahoo KICKR CORE Interactieve Fietstrainer

wahoo_kickr_core

Ben je bereid om iets meer geld aan de beste interactieve fietstrainer uit te geven? Dan kun je niet om de Wahoo KICKR CORE fietstrainer heen. In de afgelopen jaren is dit apparaat uitgegroeid tot één van de populairste varianten.

Deze populariteit is onder meer aan de mogelijkheden te danken. Zo kun je deze trainer moeiteloos aan meerdere apps koppelen, waarna je aan virtuele wedstrijden deel kunt nemen.

Tevens geniet je hierbij van een flinke weerstand; het virtuele stijgingspercentage kan bijvoorbeeld oplopen tot 16%.

Verder werkt deze fietstrainer erg accuraat, heeft het apparaat een elektromagnetische weerstand en is het apparaat van een geweldige kwaliteit.

Ook het feit dat deze fietstrainer met simulatie niet al te groot is, spreekt ons persoonlijk aan. Al met al is dit één van de beste interactieve fietstrainers waar je op dit moment voor kunt kiezen.

Voordelen:

 • Onwijs hoog vermogen (stijgingspercentage tot 16% te simuleren)
 • Veel koppelings- en verbindingsmogelijkheden
 • Uitmuntende kwaliteit
 • Je geniet van een écht realistische training
 • Neemt niet al te veel ruimte in beslag

Nadelen:

 • Het is geen goedkope interactieve fietstrainer
 • Bij aanschaf krijg je niet een cassette meegeleverd3. Tacx T2875 NEO 2T Smart Fietstrainer

tacx_neo_2t

Tijdens onze test kwam ook deze Tacx T2875 NEO 2T smart fietstrainer goed naar voren. Dat is onder meer te danken aan de onwijs slimme werking van deze fietstrainer. Zoals de benaming al doet vermoeden, is dit echt een super slimme virtuele fietstrainer.

Zo valt direct het vermogen van deze fietstrainer op; 2200 watt. Door dit waanzinnig hoge vermogen kun je van onwijs zware virtuele trainingen genieten.

Als je aan bijvoorbeeld een pittige virtuele wedstrijd mee doet, kan het stijgingspercentage oplopen tot wel 25% (!).

Verder kun je deze interactieve fietstrainer op onwijs veel manieren koppelen. Je geniet vervolgens van een realistische beleving, van veel mogelijkheden en van relatief weinig lawaai.

Door een unieke constructie – en uniek materiaalgebruik – heeft Tacx het geluidsniveau flink omlaag weten te krijgen.

Voordelen:

 • Eén van de meest realistische virtuele fietstrainers
 • Bijzonder stil
 • Levert opvallend veel vermogen (stijgingspercentage van 25%)
 • Prima kwaliteit
 • Onwijs veel koppelings- en verbindingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Dit is geen goedkope virtuele fietstrainerKoopgids: wat is voor jou de beste interactieve fietstrainer?

Weet je 100% zeker dat je een interactieve fietstrainer aan wilt schaffen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen.

Om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen, is het advies om enkele vragen aan jezelf te stellen:

 • Waar wil je de interactieve fietstrainer voor gebruiken? Wil je de virtuele fietstrainer vooral recreatief gebruiken? Of wil je echt heel gericht (zwaar) kunnen trainen?
 • Welke eisen stel je aan de interactieve fietstrainer? Denk hierbij goed na over handige eigenschappen, over het geluidsniveau en het vermogen.
 • Hoeveel geld wil je uitgeven aan de virtuele fietstrainer? De prijskaartjes van de fietstrainers met simulatie lopen nogal uiteen. Probeer daarom voor jezelf een maximum budget vast te stellen. Binnen dit maximum budget kun je op zoek gaan naar de beste virtuele fietstrainer!


Bekijk ook:

Smart bikes (all in one trainers)

Plaats een reactie