Zoek je een eenvoudige fietstrainer voor je indoortrainingen? Dan is de Tacx Blue Matic T2650 een goede optie.
In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.
De Tacx Blue Matic in het kort
Een alledaagse fietstrainer
De Tacx Blue Matic T2650 is een vrij eenvoudige fietstrainer zonder slimme opties. Toch kun je ‘m iets slimmer maken, met een snelheids- en cadanssensor van Tacx.
Daarmee kun je het fietsen een stuk leuker maken en meer uit je trainingen halen.
Dankzij de sensor kun je de fietstrainer koppelen aan apps zoals die van Tacx. Dat maakt het mogelijk om je prestaties bij te houden en inzicht te krijgen in bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en geleverde vermogen.
Al die data kun je inzien op verschillende apparaten, zoals je smartphone, tablet of computer. Ook kun je je voltooide ritten delen met vrienden via bijvoorbeeld Strava.
Koppeling mogelijk met Zwift of Bkool
De sensor maakt het ook mogelijk om populaire training-apps te gebruiken, zoals die van Tacx, Zwift en Bkool. Hierdoor kun je vanuit je eigen huis bestaande of virtuele routes fietsen met bijbehorende beelden.
In tegenstelling tot een interactieve trainer, past de Blue Matic de weerstand niet aan wanneer je virtueel een berg beklimt. De stijgingspercentages van virtuele routes hebben namelijk geen effect op deze fietstrainer.
Je kan de weerstand wel handmatig verhogen via een meegeleverde stuurschakelaar.
Fietstrainers van Tacx
Al jaren staan de fietstrainers van Tacx bekend als zeer populair. Het bekende merk heeft een breed aanbod, van simpele rollerbanken tot fietstrainers met alles erop en eraan.
De Tacx Blue Matic kent weinig luxe en behoort tot de categorie van basis-fietstrainers.
Hoe gebruik ik de Blue Matic?
Je fiets gaat gemakkelijk op de Tacx
De Tacx Blue Matic is een ‘wheel-on’ fietstrainer. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) met het achterwiel in de fietstrainer plaatst.
Je achterwiel staat dan op een metalen rol met een magnetische rem die tijdens het fietsen weerstand biedt.
Je fiets kan dankzij het stevige systeem van de Blue Matic niet meer van zijn plaats komen. De fietstrainer staat stabiel en is zo gemaakt dat je niet van je fiets zal vallen.
Je bent dus vrij om uit het zadel te komen en een flinke sprint te trekken!
Denk aan wielmaten en achtervorken
De Tacx Blue Matic heeft een minimale wielmaat van 26 inch en een maximale wielmaat van 29 inch. Dit betekent dat vrijwel alle racefietsen erop passen. Het is ook mogelijk om de Blue Matic te gebruiken met een mountainbike.
Naast de wielmaat is het verstandig om ook even te kijken naar de achtervork van fiets. De gebruikelijke maten (130 millimeter en 135 millimeter) passen op de Blue Matic.
Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra adapter nodig. Dat is ook zo bij een racefiets met schijfremmen.
Veel kilometers? Neem een trainerband
Bij een ‘wheel-on’ fietstrainer is het zo dat je achterband sneller slijt. Dat komt door de rol die weerstand biedt. Gelukkig is hier een oplossing voor.
Je kunt je achterband vervangen door een speciale trainerband. Zo’n trainerband voorkomt oververhitting, slippen en overmatige slijtage.
Haal de trainerband er wel weer af als je weer buiten gaat fietsen. Een trainerband is namelijk niet geschikt voor op de weg. Dan is het dus verstandig om je normale achterband er weer op te zetten.
Voordelen van deze fietstrainer
Kwaliteit voor een zeer scherpe prijs
Een Tacx Blue Matic kost ongeveer 159 euro. Het is één van de allergoedkoopste fietstrainers van Tacx.
Voor deze prijs krijg je een heel degelijke fietstrainer die alles heeft om je in je eigen huis en op je eigen fiets eens flink in het zweet te werken.
Maak het fietsen leuker met software en apps
De Tacx Blue Matic heeft slimme mogelijkheden als je ‘m gebruikt in combinatie met de Tacx Snelheid- en Cadanssensor T2015.
Die sensor stuurt je gegevens via Bluetooth of ANT+ draadloos door naar je smartphone, tablet of computer. Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Tacx Blue Matic:
- Tacx
- Strava
- Zwift
- Bkool
- TrainerRoad
- Rouvy
- Sufferfest
- Kinomap
- FulGaz
- RGT Cycling
- Skuga
- GoldenCheetah
- PerfPro Studio
- Velo Reality
Een compacte fietstrainer
De Tacx Blue Matic is een compact apparaat. Als je van plan bent om de fietstrainer een tijdje niet meer te gebruiken, dan kun je alles makkelijk uit elkaar halen en opbergen. Zo hoeft de Blue Matic nooit in de weg te staan.
Nadelen van deze fietstrainer
Weerstand aanpassen met een stuurschakelaar
Interactieve fietstrainers passen de weerstand automatisch aan als het stijgingspercentage van je virtuele rit omhoog of omlaag gaat. De Blue Matic kan dit niet.
Als je de weerstand wil verhogen, doe je dat met een handmatige schakelaar. Die schakelaar bevestig je aan je stuur en heeft 10 standen. Standje 1 gaat heel gemakkelijk, standje 10 is behoorlijk pittig.
De hoogste stand komt ongeveer neer op een stijgingspercentage van 4 procent.
De Blue Matic heeft een magneetrem met een maximale weerstand van 700 Watt. Hiermee is het één van de lichtste fietstrainers van Tacx. Fietstrainers met een hogere maximale weerstand kunnen hogere stijgingspercentages simuleren.
Er is een afwijking mogelijk van je data
De gegevens over je training op de Tacx Blue Matic zijn tot zeker 90 procent nauwkeurig. Over het algemeen zal de informatie over je snelheid, vermogen, cadans en andere data dus juist zijn.
Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld een nauwkeurigheid van 99 procent hebben. Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een heel stuk duurder.
Geen ondersteuning voor het voorwiel
Bij de meeste fietstrainers van Tacx krijg je een speciale ondersteuner voor het voorwiel. Die houdt het wiel mooi op z’n plek en brengt het voorwiel op dezelfde hoogte als het achterwiel.
Bij de Blue Matic zit geen ondersteuner voor het voorwiel.
Tacx heeft veel luxere fietstrainers
De Blue Matic is zeker niet het vlaggenschip van Tacx. Het merk heeft een flink aantal fietstrainers die slimmer, sterker, stiller en nauwkeuriger zijn. Sommige kunnen je zelfs het gevoel geven dat je over kasseien of grind fietst.
Zo’n fietstrainer is de Tacx Blue Matic dus absoluut niet. De Blue Matic heeft de basics goed op orde, maar kan niet veel extra om je beleving realistischer of specialer te maken.
Conclusie over de Tacx Blue Matic
De Tacx Blue Matic is een degelijke fietstrainer met beperkte mogelijkheden. Voor een aantrekkelijke prijs kun je op deze fietstrainer thuis heerlijk fietsen in de minder zonnige maanden van het jaar.
Wil je wat meer vermaak op deze fietstrainer, dan is het handig om ‘m te combineren met een snelheids- en cadanssensor van Tacx. Dan heb je veel meer mogelijkheden, dankzij de apps van bijvoorbeeld Tacx, Zwift en Bkool.
Al met al is de Blue Matic een goede keuze als je een lichte fietstrainer zoekt, zonder moderne fratsen. In die categorie krijg je met deze fietstrainer zeker waar voor je geld.
Al met al is de Booster een zeer degelijke fietstrainer met veel power. Het kan de perfecte oplossing zijn om ook bij minder mooi weer je ritjes te blijven maken.
Meer fietstrainers: