Ben je van plan om een fietstrainer aan te schaffen? Misschien is de Tacx Booster T2500 wel de beste keuze voor jou.
In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.
De Tacx Booster in het kort
Alle data van de wereld
De Tacx Booster T2500 Trainer is een zogenaamde slimme fietstrainer. Als je de fietstrainer koppelt aan apps zoals die van Tacx, heb je al je trainingsgegevens bij de hand.
Hierdoor heb je inzicht in bijvoorbeeld je snelheid, afstand, vermogen en cadans.
Alle data is te bekijken op verschillende apparaten, zoals je sporthorloge, smartphone of tablet of computer. Ook kun je je prestaties delen met vrienden via bijvoorbeeld Strava.
Geen interactieve fietstrainer
De Booster werkt ook met populaire trainings-apps, zoals die van Tacx, Zwift en Bkool. Hierdoor kun je allerlei routes fietsen met mooie videobeelden erbij.
Die ritjes zijn zeker leuk, maar zullen niet altijd realistisch aanvoelen op de Booster.
Het is namelijk geen interactieve fietstrainer, waardoor de stijgingspercentages van een virtuele route geen invloed hebben op de weerstand die de fietstrainer levert.
Er is wel een andere manier om de weerstand van de fietstrainer te verhogen. Bij de Booster gaat dat handmatig met een schakelaar op het stuur van je fiets.
Trainers van Tacx
De fietstrainers van Tacx zijn al heel wat jaren populair bij fietsers. Het aanbod van dit sterke merk is heel divers en gaat van eenvoudige rollerbanken tot de meest luxe trainers.
De Tacx Booster is een instapmodel van de slimme fietstrainers en één van de goedkopere opties.
Hoe gebruik je de Booster?
Eenvoudige installatie
De Tacx Booster is een zogenaamd wheel-on model. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) in de fietstrainer plaatst. Je zet je achterwiel in de trainer en zet het met een paar klikken vast.
Je fiets zit stevig vergrendeld en zal niet meer van zijn plaats komen. Voor maximale stabiliteit heeft de fietstrainer ook een breed grondoppervlak.
Er zitten twee stevige poten aan die links en rechts voor stabiliteit zorgen. Zo weet je zeker dat je veilig en vrij kan fietsen.
Wielmaten en achtervorken
De minimale wielmaat voor de Tacx Booster is 26 inch en de maximale wielmaat is 29 inch. Dat betekent dat alle gebruikelijke wielmaten zonder problemen op deze fietstrainer passen.
Ook is de Booster geschikt voor een mountainbike.
De gebruikelijke maten van achtervorken (130 millimeter en 135 millimeter) passen gewoon op de Tacx Booster.
Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra adapter nodig. Dat is ook het geval bij een racefiets met schijfremmen.
Speciale trainerband aanschaffen
Het is bij een ‘wheel on’ fietstrainer altijd aan te raden om een speciale trainerband aan te schaffen. Een normale achterband slijt sneller op een fietstrainer, terwijl een speciale trainerband is gemaakt van slijtvast materiaal.
Die gaat dus veel langer mee.
Op deze manier kun je je normale achterband sparen. Als je weer buiten gaat fietsen, is het verstandig om de trainerband er weer af te halen. De trainerband is namelijk niet geschikt voor gebruik op de weg.
Voorwielondersteuning
Bij de Tacx Booster krijg je ook een speciale ondersteuner voor je voorwiel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een voorwiel dat heen en weer kan gaan schuiven.
Het wiel blijft dankzij de ondersteuning mooi op z’n plek. Daarnaast houdt het je voorwiel op dezelfde hoogte als je achterwiel.
Voordelen van deze fietstrainer
Mooie verhouding tussen prijs en kwaliteit
De prijs van de Tacx Booster T2500 ligt rond de 249 euro. Daarmee is het één van de goedkoopste slimme fietstrainers op de markt. De meeste slimme trainers kosten een stuk meer.
Fietstrainers zonder slimme mogelijkheden kosten ook al snel meer dan 100 euro. Daarom is de Tacx Booster een verstandige keus. Voor een iets hogere prijs krijg je een stuk meer dan met een ouderwetse fietstrainer.
Geniet van software en apps als Zwift
De Tacx Booster heeft slimme mogelijkheden. Je kunt al je favoriete fiets-apps via Bluetooth of ANT+ verbinden met de fietstrainer. Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Booster:
- Tacx
- Strava
- Zwift
- Bkool
- TrainerRoad
- Rouvy
- Sufferfest
- Kinomap
- FulGaz
- RGT Cycling
- Skuga
- GoldenCheetah
- PerfPro Studio
- Velo Reality
Stiller dan de meeste fietstrainers
Bij sommige fietstrainers ligt het vliegwiel van het remsysteem, dat voor de weerstand zorgt, open en bloot. Dat kan zorgen voor meer lawaai en het vliegwiel wordt tijdens een flinke training ook aardig heet.
Bij de Booster is het remsysteem afgesloten met een mooie kap. Hierdoor heb je minder geluidshinder en zul je niet per ongeluk het hete vliegwiel aanraken.
Makkelijk op te bergen
De Tacx Booster is ideaal om binnen te fietsen als het buiten slecht weer is. Als het wel mooi weer is en je weer naar buiten wil, dan hoeft deze Tacx niet in de weg te staan.
De Booster Smart is makkelijk uit elkaar te halen en op te bergen.
Nadelen van deze fietstrainer
Weerstand aanpassen met een stuurschakelaar
Wil je bergachtige routes fietsen via de apps van bijvoorbeeld Tacx of Zwift? Dan zul je met de Booster voor een deel je fantasie moeten gebruiken.
Deze fietstrainer kan de weerstand namelijk niet aanpassen op basis van de stijgingspercentages in je virtuele rit.
Als je zwaarder wilt trainen, kun je de weerstand alleen verhogen met een stuurschakelaar. Deze schakelaar heeft 10 standen, waarbij standje 1 makkelijk wegtrapt en standje 10 het behoorlijk zwaar maakt.
De hoogste stand staat ongeveer gelijk aan een stijgingspercentage van 9 procent. De Booster heeft een magneetrem die maximaal 1050 Watt weerstand levert.
Er is een klein beetje afwijking mogelijk bij je data
De data van je Tacx Booster zijn tot zeker 95 procent nauwkeurig. De informatie over je snelheid, vermogen en cadans zullen over het algemeen dus behoorlijk juist zijn.
Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld tot 99 procent nauwkeurig zijn. Voorbeelden zijn de Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een heel stuk duurder.
Er zijn fietstrainers met meer mogelijkheden
Tacx heeft een heleboel fietstrainers die slimmer, nauwkeuriger en stiller zijn. Dat zijn bijvoorbeeld interactieve fietstrainers, zoals de Tacx Flow Smart T2240 en de Tacx Vortex Smart T2180.
Als je het daar mee vergelijkt is de Booster een fietstrainer met een paar slimme opties, maar meer ook niet.
Conclusie over de Tacx Booster
Voor een schappelijke prijs heb je met de Tacx Booster een krachtige fietstrainer met een paar slimme functies. Voor de meeste fietsers is dit ruim voldoende.
De Booster is niet geschikt als je een interactieve fietstrainer wil die automatisch de weerstand aanpast. Dat kan de Booster simpelweg niet.
Al met al is de Booster een zeer degelijke fietstrainer met veel power. Het kan de perfecte oplossing zijn om ook bij minder mooi weer je ritjes te blijven maken.
Meer fietstrainers: