De Tacx Cycletrack was jarenlang een toonaangevende fietstrainer. Door de jaren heen is de fietstrainer enigszins verouderd, maar toch is ‘ie nog steeds interessant.
In dit artikel over de Tacx Cycletrack vertellen we je hier graag alles over!
Wat is de Tacx Cycletrack precies?
De Tacx Cycletrack is één van de oudere fietstrainers van Tacx. De fietstrainer is in meerdere varianten uitgebracht, waarbij het elke keer een zogeheten wheel-on fietstrainer geweest is.
Dit betekent dat je het achterwiel van je fiets op de fietstrainer moet zetten. De remrol van de fietstrainer komt vervolgens tegen het achterwiel aan, waardoor je een bepaalde vorm van weerstand ervaart.
Deze fietstrainer maak je middels een as vast aan het achterwiel. Hoe dit er precies uitziet, zie je in onderstaande video:
Varianten van de Tacx Cycletrack
Zoals hierboven reeds benoemd, zijn er meerdere varianten van de Cycletrack uitgebracht:
- Tacx Cycletrack Speedmatic T1810: dit is eenvoudige fietstrainer met een vliegwiel van 1 kilogram. Middels een draad kun je op het stuur de magneetrem bedienen. Hierbij kun je uit 10 weerstandsniveaus kiezen.
- Tacx Cycletrack Speedbracker T1800: deze klassieke fietstrainer maakt gebruik van luchtweerstand. Des te harder je trapt, des te meer weerstand je ervaart. Het achterwiel komt rechtstreeks tegen de remrol aan, waardoor je je achterwiel goed moet beschermen.
Kenmerken van de Tacx Cycletrack
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: dit is geen moderne fietstrainer meer. Door de jaren heen is de Tacx Cycletrack verouderd geraakt. Hoe dit komt? Dit is vooral te danken aan de ontwikkelingen in de afgelopen jaren.
De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan, waardoor de fietstrainers steeds beter geworden zijn. Dit geldt voor allerlei Tacx fietstrainers, maar ook voor de fietstrainers van minder bekende merken.
Je kunt de Tacx Cycletrack eigenlijk zien als de klassieker binnen het aanbod van Tacx. Dit is de fietstrainer waar alles mee begonnen is en waar Tacx op voortgeborduurd heeft.
Dat deze fietstrainer niet meer modern is, blijkt uit onderstaande eigenschappen:
- Relatief lawaaierig: als je van een Tacx Cycletrack gebruik maakt, is dit heel goed te horen. De nieuwere varianten zijn geluidsstil, terwijl dat bij déze variant niet het geval is. Dit is puur het gevolg van de gebruikte materialen.
- Niet interactief: met de Tacx Cycletrack kun je geen kanten op qua interactieve trainingen. Het enige wat je kunt doen, is ‘gewoon’ fietsen. Je kunt ‘m echter niet aan bijvoorbeeld een app koppelen.
- Vrij groot: wat bij deze Tacx fietstrainer ook opvalt, zijn de afmetingen. De twee ‘poten’ van de trainer staan nogal ver uit elkaar vandaan, waardoor de fietstrainer vrij groot is.
- Bedrading: zoals je op de foto bij de Tacx Cycletrack Speedmatic T1810 ziet, is er een braad benodigd om van deze fietstrainer gebruik te kunnen maken. Dat is uiteraard niet meer van deze tijd.
Kun je een Tacx Cycletrack nog nieuw kopen?
Spreekt deze fietstrainer van Tacx je aan, ondanks bovengenoemde nadelen?
Dan is het goed om te weten dat je deze fietstrainer niet meer nieuw kunt kopen. Mocht je deze fietstrainer per sé willen kopen, kun je dit alleen nog tweedehands doen.
Via Google vind je de nodige advertenties van tweedehands Tacx Cycletrack fietstrainer. Opvallend genoeg gaat het hierbij niet alleen om bovenstaande varianten, maar om nog véél meer varianten.
Wat je voor zo’n variant moet betalen? De prijzen op Marktplaats variëren van 20 euro tot 40 euro.
Dit is uiteraard niet veel geld, maar is ook veelzeggend. Als deze fietstrainers nog veel te bieden zouden hebben, zouden de vraagprijzen een stuk hoger hebben gelegen.
Meer Tacx trainers: