Tacx i-Genius T2020 Trainer – nog de moeite waard?

Toen de Tacx i-Genius T2020 in 2012 op de markt kwam, was het een bijzondere fietstrainer.

Maar is dit model nu nog de moeite waard?

In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.

De Tacx i-Genius in het kort

Fietsen met interessante data

De Tacx i-Genius behoort tot de virtuele fietstrainers. Je kan de trainer koppelen met verschillende apparaten, zoals je smartphone, tablet of computer.

Hierdoor kun je bijhouden wat je snelheid is, welke afstand je fietst, hoeveel vermogen je levert en wat je cadans is.

Bediening via een paneel op het stuur

bediening_op_stuur

De bediening van deze Tacx T2020 gaat via een paneel op het fietsstuur. Dat paneel staat in contact met je smartphone, tablet of computer.

Met behulp van het bedieningspaneel kun je het trainingsprogramma kiezen, de weerstand instellen of de instellingen van de virtuele koers aanpassen.

Fietstrainers van Tacx

Al jaren zijn de fietstrainers van Tacx heel erg populair bij fietsers. Het bekende merk heeft een groot aanbod, van simpele rollerbanken tot luxe interactieve fietstrainers.

De Tacx i-Genius kun je zien als een voorloper van de slimme trainers.

Hoe gebruik je de i-Genius?

Je gebruikt je eigen fiets

tacx_i-genius_t2020

De i-Genius is een zogenaamde ‘wheel-on’ fietstrainer. Je gebruikt je eigen racefiets (of mountainbike). Je plaatst je achterwiel in de trainer en zet het met een paar eenvoudige klikken vast.

Je fiets zit op deze manier vergrendeld. Hierdoor weet je zeker dat je hard kunt rijden en niet van je plaats zal komen. Ook zal je niet omvallen, dankzij de poten aan de linkerkant en rechterkant van de fietstrainer.

Die zorgen voor een breed grondoppervlak en daarmee voor maximale stabiliteit.

Snelspanner voor het achterwiel

De Tacx i-Genius T2020 Trainer is geschikt voor wielmaten van 26 tot en met 29 inch. Dat betekent dat alle gebruikelijke wielmaten zonder problemen op deze fietstrainer passen. Ook kan je de i-Genius gebruiken met een mountainbike.

Bij de i-Genius krijg je standaard een snelspanner meegeleverd. Daarmee monteer je de achtervork van je fiets op de fietstrainer.

Aanschaf van een trainerband

Het is bij een wheel-on fietstrainer zoals de Tacx T2020 altijd aan te raden om je achterband te vervangen door een speciale trainerband.

Een trainerband is gemaakt van slijtvast materiaal en slijt veel minder snel dan een normale achterband.

Dankzij het gebruik van een trainerband spaar je dus je gewone achterband. Als je weer de weg op gaat, is het wel verstandig de trainerband weer te vervangen door de normale achterband. De trainerband is namelijk niet bedoeld voor op de weg.

Voorwielsteun

Bij de i-Genius T2020 krijg je ook een ondersteuner voor je voorwiel.

Dit element houdt je stuur recht en zorgt ervoor dat je voorwiel niet van z’n plek komt. Ook houdt het je voorwiel op dezelfde hoogte als je achterwiel.

Voordelen van deze fietstrainer ✅

Klimmen en dalen

De i-Genius kan een flink stijgingspercentage simuleren. Tot wel 20 procent kun je bergen beklimmen. Op basis van je virtuele route past de fietstrainer telkens de weerstand aan.

Als je virtuele route bergaf gaat, heeft de i-Genius ook een leuke functie. Dan neemt de weerstand af en krijg je als het ware een zetje in de rug. Dit doet de trainer tot een dalingspercentage van maximaal 5 procent.

Let op: Helaas zijn deze mooie functies niet meer volledig te gebruiken. Het werd mogelijk gemaakt door de bijbehorende Tacx Trainer Software 4.0 Advance. Deze software is verouderd en krijgt geen ondersteuning meer van Tacx.

Verbinden met apps als Zwift

De Tacx i-Genius kun je koppelen aan apps en software. Dat doe je in dit geval via een ANT+ adapter.

Omdat de i-Genius wel een virtuele maar geen slimme fietstrainer is, werkt het simuleren van stijgingspercentages niet bij apps en software van andere partijen.

In bijvoorbeeld Zwift zullen de stijgingspercentages van je route dus geen invloed hebben op de weerstand van je fietstrainer.

De volgende applicaties gaan samen met de Tacx i-Genius:

  • Tacx
  • Strava
  • Zwift
  • Bkool
  • TrainerRoad
  • Rouvy
  • Sufferfest
  • Kinomap
  • FulGaz
  • RGT Cycling
  • Skuga
  • GoldenCheetah
  • PerfPro Studio
  • Velo Reality

Makkelijk op te bergen

De Tacx i-Genius is een vrij compacte fietstrainer. Als het seizoen om binnen te fietsen weer voorbij is, kun je deze Tacx makkelijk uit elkaar halen en opruimen. Hij zal je zeker niet in de weg hoeven staan.

Nadelen van deze fietstrainer ❌

Alleen te gebruiken in verbinding met een computer

De Tacx T2020 is afhankelijk van een verbinding met een apparaat, anders werkt het niet goed.

Je zult de fietstrainer dus moeten koppelen met een computer, of bijvoorbeeld een tablet of een smartphone. Verder heeft de trainer netspanning nodig.

Je data zal waarschijnlijk niet 100 procent kloppen

De gegevens over je training op de Tacx i-Genius T2020 zijn tot zeker 85 procent nauwkeurig. Over het algemeen zal de informatie over je snelheid en afstand juist zijn, maar er is dus een foutmarge.

Er zijn nieuwere fietstrainers die veel preciezer zijn, tot bijvoorbeeld 99 procent nauwkeurigheid. Voorbeelden zijn de luxe modellen Tacx Neo Bike en de Tacx Neo 2T. Die zijn wel een heel stuk duurder.

De i-Genius is een ouder model

tacx-t2020

De Tacx i-Genius T2020 is zeker niet het nieuwste model van Tacx.

Er zijn al meerdere opvolgers, zoals de Tacx Genius Smart T2080, de Tacx Flow Smart T2240 en de Tacx Satori Smart T2400.

Die zijn allemaal net even wat slimmer en handiger in gebruik.

De allernieuwste modellen van Tacx kunnen trouwens nog veel meer. Sommige fietstrainers kunnen je zelfs het gevoel geven dat je over kasseien of grind fietst. Die luxe heb je met een i-Genius zeker niet.

Conclusie over de Tacx i-Genius

De Tacx i-Genius was een revolutionaire fietstrainer toen hij op de markt kwam. Inmiddels is de techniek een beetje verouderd.

Je kan er zeker nog plezier mee hebben, maar het is aan te raden een nieuwer model van Tacx uit te kiezen.






Meer fietstrainers: