Tacx NEO 2 Smart T2850 Trainer – Test en Review

Ben je op zoek naar een stille, krachtige en realistische fietstrainer waar je meteen mee kan trainen? Dan is de Tacx NEO 2 Smart T2850 een mooie keuze. Het is een Direct Drive fietstrainer met power.

In deze test en review van de Tacx NEO 2 bespreken we alle pluspunten en minpunten van deze fietstrainer. Ook vergelijken we ‘m met zijn opvolger, de Tacx NEO 2T. Lees verder en ontdek welke fietstrainer het beste bij jou past.


De Tacx NEO 2 Smart in het kort

Direct Drive is het beste van het beste

Tacx T2850

Direct Drive fietstrainers zijn de sterkste, meest precieze en stilste fietstrainers op de markt. Je hangt je racefiets met de achterbrug op de fietstrainer en kunt dan heerlijk binnen trainen. Je hoeft dus alleen even je achterwiel eruit te halen. Je hebt ook geen trainerband nodig.

Bij een Direct Drive fietstrainer als de Tacx NEO 2 Smart is de cassette rechtstreeks op de rem van de fietstrainer aangesloten.

Er is dus geen speling tussen het achterwiel en de remrol. Al je krachten worden zo direct overgebracht op de fietstrainer. Dat is de meeste efficiënte manier en het zorgt ook voor betrouwbare data.

Hoogwaardige fietstrainer van Tacx

Al jaren staan de fietstrainers van Tacx bekend als zeer populair. Het bekende merk heeft een breed aanbod, van simpele rollerbanken tot fietstrainers met alles erop en eraan. De Tacx NEO 2 behoort tot de topklasse.

Voordelen van deze fietstrainer

Realistisch klimmen en dalen

De echte klimgeiten onder ons zullen genieten van de Tacx NEO 2. Dankzij een vermogen van 2200 Watt kan deze fietstrainer hellingen van 25 procent simuleren. Je kunt je dus lekker in het zweet werken.

Als er een afdaling in je virtuele route zit, zul je dat ook merken. Dankzij de speciale afdalingssimulatie krijg je tijdens dalende meters als het ware een zetje in de rug. De motor helpt je dan een handje en maakt het eventjes lekker makkelijk fietsen.

IJzersterke connectiviteit

De Tacx NEO 2 is via ANT+ en Bluetooth Smart makkelijk te verbinden met je smartphone, tablet of fietscomputer.

Ook kun je gebruik maken van de software van Tacx en van andere partijen, zoals de software van Zwift. Al je gegevens deel je vervolgens eenvoudig via bijvoorbeeld Strava.

Je voelt de kasseien en het grind

Tacx NEO 2 Smart

Een extra speciale functie van de Tacx NEO 2 is de ‘Road Feel’. Als je virtuele route over kasseien, gravel of kiezelstenen gaat, dan kun je dat voelen. De fietstrainer geeft dan een realistisch schokkend of trillend effect. Zo waan je je echt in Parijs – Roubaix of op de Strade Bianche.

Eenvoudig mee te nemen of op te bergen

De Tacx NEO 2 weegt iets meer dan 20 kilo. Het frame is makkelijk op te vouwen en ook handig te vervoeren dankzij de twee hendels.

Dat is bijvoorbeeld handig als je de Tacx mee wilt nemen naar een vriend of voor een warming up voor een wedstrijd.

Nadelen van deze fietstrainer

Je krijgt er geen cassette en ANT+ dongle bij

Tacx NEO 2 Smart T2850

Bij sommige Direct Drive fietstrainers krijg je er een gemonteerde cassette bij. Bij de Tacx NEO 2 Smart is dit niet het geval. Je zult er zelf een cassette op moeten monteren en hebt daar waarschijnlijk extra gereedschap voor nodig, zoals een kettingzweep en een cassette-afnemer.

Van Shimano en SRAM passen de 8, 9, 10 en 11-Speed cassettes op deze fietstrainer. In het geval van een 12-Speed cassette van deze merken heb je een Tacx SRAM Body nodig. Als je een cassette van Campagnolo hebt, dien je er een Tacx Campagnolo Body op te monteren.

Alternatief: Tacx NEO 2 vs Tacx NEO 2T

Wil je een fietstrainer zoals de NEO 2, maar dan nog net wat luxer? Dan kom je uit bij de NEO 2T. Deze fietstrainer is nog stiller en geeft een nog realistischer gevoel.

Deze opvolger is tegenwoordig ook nog een stukje goedkoper. De NEO 2 kost ongeveer 1.300 euro, terwijl de NEO 2T al voor 1.200 euro over de toonbank gaat.

Conclusie over de Tacx NEO 2 Smart T2850

De NEO 2 benadert het gevoel van fietsen op de weg. Het is een slimme, stille en krachtige fietstrainer. Dat heeft Tacx knap voor elkaar gekregen.

Voor een iets nieuwer en zelfs iets goedkoper alternatief raden wij de Tacx NEO 2T Smart aan. Daar kun je vele jaren mee vooruit om op realistische wijze binnen te trainen.

Meer fietstrainers: