Tacx Satori Smart T2400 Trainer – Goedkope slimme fietstrainer

Zoek je een goedkope fietstrainer die toch nog wat slimme snufjes heeft? Dan past de Tacx Satori Smart waarschijnlijk goed bij jou.

In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze fietstrainer op een rij.

De Tacx Satori Smart in het kort

Een fietstrainer met handige data

tacx-satori-smart-t2400

De Tacx Satori Smart Trainer is een zogenaamde slimme fietstrainer. Door de fietstrainer te koppelen aan apps zoals die van Tacx, kun je er al je trainingsgegevens mee bijhouden.

Terwijl je fietst kun je je snelheid, afstand, vermogen en cadans bekijken.

Al die data kun je inzien op verschillende apparaten, zoals je sporthorloge, smartphone of tablet. Ook kun je je inspanningen delen met vrienden via bijvoorbeeld Strava.

Geen perfecte ervaring in Zwift

De Satori Smart is ook te koppelen aan populaire training-apps, zoals die van Zwift en Bkool. Dan kun je allerlei routes fietsen met mooie videobeelden.

Die ritjes kunnen heel leuk zijn, maar zullen niet altijd realistisch aanvoelen op de Satori. De stijgingspercentages van een virtuele route hebben namelijk geen invloed op de weerstand die deze fietstrainer levert.

Je kan een rit alleen zwaarder maken door met een stuurschakelaar handmatig de weerstand te verhogen.

Over het merk Tacx

De fietstrainers van Tacx zijn al heel lang populair bij veel fietsers. Het aanbod van dit sterke merk is heel divers en gaat van eenvoudige rollerbanken tot de meest luxe fietstrainers.

De Tacx Satori is één van de goedkopere opties en kun je zien als een instapmodel van de slimme fietstrainers.

Hoe gebruik je de Tacx Satori?

Eenvoudig te plaatsen

De Tacx Satori is een zogenaamd ‘wheel-on’ model. Dat betekent dat je je eigen racefiets (of mountainbike) in de fietstrainer plaatst.

Je zet je achterwiel in de trainer en zet het met een paar klikken vast.

satori-smart-fietstrainer

Je fiets zit dan vergrendeld en zal niet meer van zijn plaats komen. Voor maximale stabiliteit heeft de fietstrainer ook een breed grondoppervlak.

Er zitten twee stevige poten aan die links en rechts voor stabiliteit zorgen. Zo weet je zeker dat je niet zal omvallen.

Let op wielmaten en achtervorken

De minimale wielmaat voor de Tacx Satori is 26 inch. Dat betekent dat alle gebruikelijke wielmaten zonder problemen op deze fietstrainer passen.

Ook kan je de Satori Smart gebruiken met een mountainbike.

De gebruikelijke maten van achtervorken (130 millimeter en 135 millimeter) passen ook op de Tacx Satori.

Heeft je fiets een achteras van 142 of 148 millimeter, dan heb je een extra adapter nodig. Dat is ook het geval bij een racefiets met schijfremmen.

Speciale trainerband

Een normale achterband slijt sneller op een fietstrainer. Daarom is het aan te raden om je achterband te vervangen door een speciale trainerband.

Die is gemaakt van slijtvast materiaal en gaat dus veel langer mee.

Op deze manier kun je je normale achterband sparen. Als je weer buiten gaat fietsen, is het verstandig om de trainerband er weer af te halen. De trainerband is namelijk niet geschikt voor gebruik op de weg.

Ondersteuning voor het voorwiel

satori-smart

Bij de Tacx Satori krijg je ook een speciale ondersteuner voor je voorwiel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een voorwiel dat heen en weer kan gaan schuiven.

Het wiel blijft dankzij de ondersteuning namelijk mooi op z’n plek.

Voordelen van deze fietstrainer

Eerlijke prijs-kwaliteitverhouding

tacx-satori-fietstrainer

De prijs van de Tacx Satori Smart T2400 ligt rond de 249 euro. Daarmee is het één van de goedkoopste slimme fietstrainers op de markt. De meeste slimme trainers kosten een stuk meer.

Fietstrainers zonder slimme mogelijkheden kosten ook al snel meer dan 100 euro.

Daarom is de Tacx Satori een verstandige keus. Voor een iets hogere prijs krijg je namelijk een veel uitgebreider toestel dan een ouderwetse fietstrainer. 

Verbinden met software en apps

De Tacx Satori heeft slimme mogelijkheden. Je kunt al je favoriete fiets-apps via Bluetooth of ANT+ verbinden met de fietstrainer. Je kunt bijvoorbeeld deze applicaties koppelen met de Tacx Satori:

 • Tacx
 • Strava
 • Zwift
 • Bkool
 • TrainerRoad
 • Rouvy
 • Sufferfest
 • Kinomap
 • FulGaz
 • RGT Cycling
 • Skuga
 • GoldenCheetah
 • PerfPro Studio
 • Velo Reality

Makkelijk opbergen

De Tacx Satori is natuurlijk ideaal om binnen te fietsen als het buiten slecht weer is. Als het wel mooi weer is en je weer naar buiten wil, dan hoeft deze Tacx niet in de weg te staan.

De Satori Smart is makkelijk uit elkaar te halen en op te bergen.

Nadelen van deze fietstrainer

Weerstand aanpassen met een stuurschakelaar

stuur-schakelaar

Wil je bergachtige routes fietsen via de apps van bijvoorbeeld Tacx of Zwift? Dan zul je met de Satori voor een deel je fantasie moeten gebruiken.

Deze fietstrainer is namelijk niet zo slim dat de weerstand wordt aangepast op basis van stijgingspercentages in je trainingssoftware.

Als je zwaarder wilt trainen, kun je de weerstand alleen verhogen met een stuurschakelaar. Deze schakelaar heeft 10 standen, waarbij standje 1 makkelijk wegtrapt en standje 10 het gigantisch zwaar maakt. 

De hoogste stand staat ongeveer gelijk aan een stijgingspercentage van 7 procent. De Satori Smart heeft een magneetrem die maximaal 950 Watt weerstand levert. 

Er is een enige afwijking mogelijk van je data

De data van je Tacx Satori zijn tot zeker 90 procent nauwkeurig. De informatie over je snelheid, vermogen en cadans zullen over het algemeen dus behoorlijk kloppen.

Toch zijn er fietstrainers die nog preciezer zijn en bijvoorbeeld tot 99 procent nauwkeurig zijn. Die zijn wel een heel stuk duurder.

Het is bij lange na niet de meest luxe fietstrainer

satori-van-boven

Tacx heeft een heleboel fietstrainers die slimmer, nauwkeuriger en stiller zijn. Als je het daar mee vergelijkt is de Satori Smart een fietstrainer met een paar slimme opties, maar meer ook niet.

Conclusie over de Tacx Satori

Als je niet te veel kan uitgeven, maar toch wel die paar slimme functies wil, is de Tacx Satori een ideale fietstrainer. De Satori is eenvoudig in gebruik en maakt het mogelijk om al je trainingsdata zorgvuldig bij te houden.

Voor fanatieke fietsers die willen dat de fietstrainer de weerstand aanpast aan de hand van stijgingspercentages van virtuele routes, is de Satori minder geschikt.

Die zullen meer plezier beleven aan een fietstrainer als de Tacx Flow.

Al met al is de Satori een prima fietstrainer. Het kan de perfecte oplossing zijn om ook bij minder mooi weer je ritjes te blijven maken.