Tacx Satori T1856 & T1850 fietstrainers

Ondertussen is het alweer zowat 10 jaar terug dat de Tacx Satori T1856 en de Tacx Satori T1850 hun hoogtijdagen vierden. Toentertijd waren de fanatieke wielrenners goed te spreken over deze fietstrainers.

En nog steeds is er nog genoeg vraag naar. De vraag en het aanbod op tweedehands websites is hier een mooi voorbeeld van. Dat deze twee fietstrainers een onuitwisbare indruk achter gelaten hebben mag ondertussen wel duidelijk zijn..

En dat terwijl er tegenwoordig véél luxere, nauwkeurigere en realistischere trainers op de markt zijn.

Nu komt natuurlijk al vrij snel de vraag naar boven.. Vanwaar waren én zijn de Satori T1856 & T1850 zo populair?

Het antwoord zit ‘m met name in de eenvoud en de degelijkheid. Op het eerste gezicht lijken het super simpele trainers, en dat zijn het ook.

Ze zijn eenvoudig in gebruik en bieden je best een aardige indoor training. Bovendien kan je ze tegenwoordig soms voor enkele tientjes kopen, wat het natuurlijk des te aantrekkelijker maakt.

De Tacx Satori T1856

Dit is de populairste van de twee. Men verward de T1856 & T1850 nog wel eens met elkaar, maar dat is niet nodig. Het opvallendste verschil is op het eerste gezicht namelijk direct duidelijk.

De Tacx Satori T1856 heeft de klassieke blauwe Tacx kleur, terwijl de T1850 oranje gekleurd is.

De T1856 werkt nog met oldkool weerstandsniveaus, die je met een schakelaar op je stuur kunt verstellen. In totaal kan je fietsen op 10 niveaus. Tegenwoordig is dit natuurlijk heel ouderwets.. Maar reken maar dat het nog steeds effectief werkt.

Als je gewoon lekker je benen af en toe aan het werk wilt zetten, zijn deze 10 weerstanden meer dan zat. Deze fietstrainer heeft gewoon een magneetrem, net zoals z’n grotere broer, de Tacx Satori Smart T2400.

Z’n grotere broer is echter een smart trainer en kun je dus met apps gebruiken. Dat kunnen we van de T1856 helaas niet zeggen.

De Tacx Satori T1850 (oranje fietstrainer)

De Tacx Satori T1850 is een tikkeltje minder bekend. Je ziet ‘m niet veel meer terug. Toch zullen veel ervaren wielrenners ‘m nog wel herkennen. Hij staat namelijk bekend als de oranje Tacx trainer.

Nog nooit eerder bracht Tacx een fietstrainer op de markt die afweek van het klassieke blauw. Wat hier dus precies de reden van was is reeds onbekend.

Misschien was het om deze fietstrainer wat excentrieker te laten lijken. Qua eigenschappen en functionaliteiten is het namelijk een hele doorsnee trainer.

Je kunt hierop een vermogen van 400 watt leveren met een snelheid van 27 km/u. Niet erg indrukwekkend dus.

Maar dat mag je ook zeker niet verwachten van een fietstrainer uit deze tijd. Mocht jij de Satori T1850 zien zitten, ga dan eens op zoek naar een tweedehands model.

Waar kan ik deze fietstrainers kopen?

De oranje Satori T1850 en de T1856 zijn niet meer nieuw te koop. Je bent dus echt afhankelijk van andere fietsers die hun oude fietstrainer doorverkopen.

Als je je ogen goed openhoudt vind je met een beetje geluk nog wel een goede deal. Zorg er dan wel voor dat je de fietstrainer bij voorkeur nog even uittest met je eigen fiets, zodat je in elk geval verzekerd bent van een goede werking. Het zou namelijk zonde zijn als hij uiteindelijk niet aan je wensen voldoet.

Ons advies zou altijd zijn om voor een wat nieuwere variant te kiezen. Je betaald dan weliswaar iets meer, maar dan heb je ook een stuk meer mogelijkheden.

Dat is die iets hogere prijs wat ons betreft meer dan waard. Bovendien zijn de verschillen in prijs niet eens zo gek hoog..

De Tacx Flow Smart en de Tacx Vortex zijn beide bijvoorbeeld goed betaalbare smart trainers, die nog steeds nieuw verkrijgbaar zijn. Dit zijn dan ook de beste alternatieven.




Meer van Tacx: